Konstituisan Odbor povjerenika Opštine Budva: Predstavnici izvršne vlasti kazali da im nije dozvoljeno da govore

“Mi procedure nijesmo znali, ako je postojao razlog da se javite. Mi smo sada usaglasili Poslovnik prije deset minuta. Ne znam kako je proceduralno, ali nije bio problem da se javite i kažete”, kazao je povjerenik Saša Unčanin

17390 pregleda 43 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Odbor povjerenika Opštine Budva danas je na konstitutivnoj sjednici za predsjednicu Odbora jednoglanso imenovao Sonju Vukićević, diplomiranu mašinsku inženjerku, građanku Budve.

Odbor koga čine i Miško Rađenović, dr docent u turizmu, građanin Budve, Saša Unčanin, zaposlen u lokalnoj administraciji, Snežana Mugoša, predstavnica Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Radmila Lainović, predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na sjednici koja je trajala nepunih 20 minuta jednoglasno je usvojio i Poslovnik o radu.

Prvo zasijedanje nije moglo proći bez bure, pa nakon što je Vukićević zaključila sjednicu, predstavnici izvršne vlasti su reagovali jer im nije niti dostavljen materijal, niti dozvoljno da govore.

Takav nastup sekretara i načelnika opštinske administracije koji su bili u skupštinskoj sali, zatekao je petočlani obor. Povjerenici su odgovorili da nije bilo sporno da se dozvoli da neko od izvršne vlasti može govoriti, ali nijesu bili detaljno upoznati sa procedurama.

Sekretar za finansije Petar Ožić spočitao je Odboru, koji sada predstavlja Skupštinu opštine Budva da je bio dužan da, kako im je navedeno u pozivu, dostavi materijal, pije svega Poslovnik o radu.

“Mi procedure nijesmo znali, ako je postojao razlog da se javite. Mi smo sada usaglasili Poslovnik prije deset minuta. Ne znam kako je proceduralno, ali nije bio problem da se javite i kažete”, kazao je povjerenik Saša Unčanin.

Sekretar za investicije Joko Popović je kazao da su trebali da građane Budve upoznaju sa Poslovnikom koji su usvojili.

Navodeći da mu nije jasno zbog čega su zvali predstavnike izvršen vlasti, ako im nije bilo dozvoljeno da govore, Odžić je kazao da to znači treba da se čeka Službeni list da bi se vidjelo koji je dokument usvojio Odbor.

“Znači li to da ćete budžet usvojiti bez mišljenja sekretara za finansije “, pitao je Odžić.

Na to mu je povjerenik Miško Rađenović da je sasvim normalno da će sekretar za finansije biti na sjednii i dati mišljenje, ali I zapitao:

“Da li izvršna vlast ima uticaja na zakonodavnu”. Odžić mu je odgovorio da nema uticaja, ali imaju prvo da kažu, kao što je to uvijek slučaj na sjednici Skupštine opštine..

“Isto ko na sjednicima Skupštine opštine, koju sada vi prdstavljate, ja kao sekretar za finansije mogu da se javim I kažem št milim , na svaku tačku dnevnog reda”, kazao je Odžić.

Rađenović je kazao da se on u ime svih izvinjava.

Ipak, radnici Opštine Budva čekaju da Odbor povjerenika usvoji budžet, jer do tada ne može im biti isplaćena martovka zarada.

Predsjednica Odbora Sonja Vukićević nakon sjednice kazala je medijima da kako je danas bila konstitutivna sjednica povjerenici još nijesu imali prilike da dogovaraju oko budžeta.

“Dobili smo predlog budžets, s tim šo se moraju mijenjati neki amandmani, jer treba da se dodaju stavke vezano za lokalne izbore. Mi smo se na sastnaku u resornom ministasrtvu sa predsjdnikom Opštine Budva Markom Carevićem dogovorili da postoji zakonske mogućnoti da Opštine isplati plate na osnovu posebne odluke i da ne mora da čeka budžet”, pojasnila je Vukićević.

Bonus video: