Rajzing Rajnke: Slučaj Svetozara Marovića je definicija nekažnjivosti

"Nadamo se da će današnje akcije dodatno podstaći crnogorske vlasti da se suoče sa korupcijom. Znamo da javnost to zahtijeva", poručila je Rajnke na Tviteru

12381 pregleda 13 komentar(a)
Rajnke, Foto: Boris Pejović
Rajnke, Foto: Boris Pejović

Slučaj Svetozara Marovića je definicija nekažnjivosti, saopštila je danas ambsadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

"Nadamo se da će današnje akcije dodatno podstaći crnogorske vlasti da se suoče sa korupcijom. Znamo da javnost to zahtijeva", poručila je Rajnke na Tviteru.

Ona je dodala de je ovo početak.

"SAD su posvećene promovisanju odgovornosti i borbi protiv nekažnjivosti za one koji su uključeni u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom svijeta, pošto korupcija bilo gdje šteti nacionalnoj bezbjednosti i ekonomskom zdravlju SAD, naših partnera i saveznika", dodala je Rajzing Ranke.

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije protiv šefa budvanske kriminalne grupe i nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja u regionu.

Iz Ambasade SAD je poručeno da Marović treba da se vrati kući u Crnu Goru i suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao.

Svetozar Marović uhapšen je u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da ga pronađu. Za njim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

U više navrata crnogorske vlasti bezuspješno su tražile izručenje Marovića.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore poslalo je 28. januara ove godine urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi sa molbom za izručenje Svetozara Marovića.

Bonus video: