Mjesto šefa diplomatije za SDP?

Partiji Konjevića u novoj vladi dva resora, Abazović kazao da su došli “na korak” do njenog formiranja

42428 pregleda 353 reakcija 84 komentar(a)
SDP se zvanično nije oglasio oko ulaska u vladu: Raško Konjević, Foto: Luka Zekovic
SDP se zvanično nije oglasio oko ulaska u vladu: Raško Konjević, Foto: Luka Zekovic

Socijaldemokratska partija (SDP) biće dio manjinske vlade - najavio je juče mandatar za sastav novog kabineta i lider Građanskog pokreta (GP) URA, Dritan Abazović.

SDP-u bi, prema saznanjima “Vijesti”, u budućoj vladi trebalo da pripadnu dva resora, najvjerovatnije je da su to vanjski poslovi i odbrana ili kultura.

Iz te stranke, koja nije zauzela konačan stav o ulasku u vladu, nisu željeli da komentarišu informacije o raspodjeli ministarstava, navodeći da su to pitanja za mandatara.

Abazović s druge strane nije želio da kaže koji resori će pripasti SDP-u.

“Kad je riječ konkretno o imenima, nemam tu informaciju. Moraću sa svima, kad dobijem listu kandidata, da održim intervju”, rekao je on novinarima nakon pošumljavanja dvorišta Osnovne škole “Radojica Perović” u Podgorici.

U GP URA nezvanično tvrde da će Socijalistička narodna partija (SNP) - koja je uslovila otpočinjanje pregovora o vladi neulaskom Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i SDP-a u nju - prihvatiti da SDP bude u izvršnoj vlasti.

Međutim, iz SNP-a “Vijestima” ni juče nisu odgovorili da li će pristati na to. “Vijesti” su pitanja uputila mailom i probale telefonom da dobiju odgovor ali niko od zvaničnika nije bio spreman za razgovor.

Ranije su saopštili da bi o tome trebalo da odlučuje Glavni odbor stranke dvotrećinskom većinom, kao što je odlučivao prilikom ulaska u pregovore o manjinskoj vladi.

“Vijesti” su prethodno pisale da bi SNP mogao da prihvati razgovore o ulasku SDP-a u vlast, zato što je ta partija nekoliko godina u opoziciji.

Na učešću stranaka Damira Šehovića (SD) i Raška Konjevića (SDP) u vlasti insistira DPS, koji je njihov bivši koalicioni partner.

DPS je ranije najavio da će podržati manjinsku vladu, ali da neće biti u njoj.

Abazović je izjavio da očekuje da sa SNP-om postigne kompromis o budućem kabinetu.

“SNP je u cijelom procesu pokazao zadivan nivo prema državi i onome što je državni interes. Očekujem da budu kooperativni i da ne problematizuju to kad mandatar za neko mjesto predloži nekog iz SDP-a”, naglasio je on, dodajući da nije sigurno da će SD biti u vladi.

Mandatar je kazao da su došli “na korak od vlade” i da očekuje da će zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine biti vrlo brzo upućen, dodajući “da nas od toga dijele dani, a možda i sati”.

Abazović je naveo da će se sjednica održati jer Skupština nije privatno vlasništvo nijednog poslanika. Ponovio je da ako ne bude htio da je zakaže predsjedavajući Strahinja Bulajić (Demokratski front - DF), to može učiniti neki drugi potpredsjednik parlamenta.

Abazović je 3. marta dobio mandat za formiranje manjinske vlade, koju je ponudila koalicija “Crno na bijelo” čiji je dio. Od tada su iz GP URA u više navrata najavljivali da su pregovori pri kraju i da će mandatar predstaviti program i sastav vlade.

Vuković (DPS): Očekujemo formiranje vlade ovih dana

Poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković, saopštila je juče da u toj partiji očekuju da se manjinska vlada formira narednih dana, jer, kako je rekla, svako odgađanje njenog izbora uvodi državu u političku nestabilnost.

Aleksandra Vuković
foto: Boris Pejović

“Ranije smo postavili četiri uslova za formiranje manjinske vlade - ubrzanje evropskih integracija, dinamizovanje ekonomskog razvoja, poboljšanje zdravstvnih prilika i obezbjeđivanje toga da bezbjednosni sektor konačno bude stabilizovan - i to se ne može nazvati nikakvim uslovljavanjem. S tim smo izašli pred naše saradnike i one koje pregovaraju o manjinskoj vladi. Očekujemo da će ona ovih dana biti formirana...”, kazala je ona na pres-konferenciji.

Njen kolega iz DPS-a, Miloš Nikolić, istakao je da u toj partiji vjeruju da daju puni doprinos dolasku do dogovora o novoj vladi, i da su možda bili najkonstruktivniji partner u procesu njenog formiranja.

Bonus video: