Đukanović o Maroviću: Nije moje da komentarišem zašto je na listi SAD-a, Srbija je mjesto zastoja

"Mogu na neki način da razumijem njihovo obrazloženje, ali je važnije da identifikujemo mjesto zastoja, a to je država Srbija"

48182 pregleda 397 reakcija 35 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Povodom sankcija nekadašnjem funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozaru Maroviću, predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović je poručio da je već rekao da su država i njeni organi pokazali u tom slučaju beskompromisnost u realizaciji dosljedne primjene odredbi ustavno-pravnih načela.

"Marović je bio najviši državni funkcioner u Crnoj Gori i državnoj zajednici, pa su pravosudni sistem Crne Gore i država Crna Gora pokazali beskompromisnost u realizaciji politike koja se tiče dosljedne primjene odredbi ustavno-pravnog sistema. Uz to treba podsjetiti da su obje vlade - i ona prije 30. avgusta 2020. godine i ova nakon 30. avgusta tražile od Srbije da ispunjava svoje obaveze saglasno ugovoru o međunarodno-pravnoj saradnji. Do danas nije došlo do ispunjavanja tih obaveza od strane Srbije. Vidio sam apel američkog zvaničnika prema g. Maroviću - da dođe u Crnu Goru. U redu, razumijem i taj apel, ali bih još prije razumio i apel koji bi trebalo uputiti državi Srbiji, zemlji koja je takođe kandidat u pregovorima s EU, da ispuni svoje obaveze iz ugovora o međunarodno-pravnoj saradnji i da odgovori na očekivanja države Crne Gore u slučaju izručivanja g. Marovića", istakao je Đukanović na pres-konferenciji s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

On je dodao da nije na njemu da komentariše zašto su se Sjedinjene Američke Države (SAD) odlučile za takvu selekciju i zašto se na njihovom spisku nalazi Marović.

"Razumijem i pročitao sam obrazloženje da se želi djelovati prema svima koji ugrožavaju stabilan razvoj međudržavnih odnosa u našem regionu. Mogu da razumijem to obrazloženje, ali smatram da je važnije od toga da identifikujemo mjesto zastoja i pokušamo da djelujemo prema tom mjestu zastoja. U ovom slučaju, to je država Srbija, koja ne ispunjava obaveze iz međunarodnog ugovora", rekao je Đukanović.

Dugo najavljivana lista američkih sankcija za Zapadni Balkan, posebno Crnu Goru, čiji se mogući sadržaj povezivao i sa formiranjem manjinske vlade, objavljena je juče, a na njoj se našao jedino bivši visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović.

Zbog umiješanosti u korupciju, on je na takozvanoj crnoj listi američkog Ministarstva finansija, koja podrazumijeva sankcije u vidu blokade imovine i prihoda od imovine u SAD.

U saopštenju američkog Ministarstva finansija, navodi se da su Maroviću uvedene sankcije “zbog odgovornosti ili saučesništvo, direktnu ili indirektnu umiješanost u korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito”.

Podsjeća se da je Marović bio predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. i bivši potpredsjednik DPS-a do 2015. On je nakon toga biop i vicepremijer Vlade kojom je rukovodio DPS i u kojoj je imao većinu ministara.

Marovića su crnogorske vlasti uhapsile 2015. zbog sumnje u umiješanost u korupcionaške slučajeve velikih razmjera povezane sa građevinskim projektima (Zavala) u opštini Budva. On je 2016. godine potpisao dva sporazuma o priznanju krivice kojima je priznao sve optužbe za korupciju.

Osuđen je na višegodišnju zatvorsku kaznu i naloženo mu je da državi vrati više od milion eura, ali je pobjegao u Srbiju prije odsluženja kazne, koja odbija da ga izruči.

Bonus video: