U SDT-u optužbe o Milu Đukanoviću

Vijesti su kabinetu predsjednika države uputile molbu da prokomentariše odgovor koji mu je uputio Marović, ali nijesu dobile povratnu informaciju

21084 pregleda 19 komentar(a)
Bez komentara na optužbe bivšeg saradnika: Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Bez komentara na optužbe bivšeg saradnika: Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet koji se tiče navoda bivšeg visokog zvaničnika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića da je predsjednik države Milo Đukanović povezan sa odlukom o prodaji zemljišta u kotorskoj opštini (Grblju) ruskom oligarhu Olegu Deripaski, kojom je država oštećena za preko 100 miliona eura, potvrđeno je Vijestima iz SDT-a.

”Da li sam ja ili ti doveo Deripasku u Crnu Goru? Da li sam ja ili ti mu prodao zemlju od 500.000 kvadratnih metara sa pogledom na more, po 10 eura, preko Opštine Kotor u dogovoru sa liberalima čineći danas većinom od DPS radikalno krilo liberala Crne Gore... po 10 eura... koju je on mojim seljanima plaćao stotinama eura i tako Crnu Goru oštetili za preko 100 miliona eura...,” pita Marović u otvorenom pismu Đukanoviću, koje je objavio prije dva dana preko pojedinih portala a nakon što je njegov bivši partijski kolega komentarisao to što je osuđeni Budvanin na “crnoj listi” SAD.

SDT je, kako je objašnjeno Vijestima, formiralo ovaj predmet, dok će ostale navode iz pisma Marovića takođe provjeriti nakon što se utvrdi da li su o tome već vođene istrage ili su neke od njih još otvorene.

Marović je u otvorenom pismu Đukanovića optužio da je privatizovao državu i da se po tom osnovu njegova porodica obogatila.

Između ostalog on sugeriše da je Đukanović, koji je u više mandata bio premijer, potpisao sinu Blažu Đukanoviću koncesiju za male hidrocentrale, da je “kumovima dao trajekt Lepetane - Kamenere”. Javno preduzeće “Morsko dobro” najavilo je nedavno raskid ugovora sa kompanijom “Pomorski saobraćaj”, čiji su osnivači i vlasnici braća Dušan i Dejan Ban.

”Zovimo američke istražitelje pošto im ti vjeruješ, da ispitaju i tako utvrde šta ima tvoj brat, a šta moj, osim više godina zatvora gdje si ga ti poslao... Da utvrde što ima sve tvoja sestra i njen sin, a šta moje sestre, da posebno pokažu što to ima moj sin, a šta tvoj koji javno prijavljuje godišnji prihod od četiri miliona,” navodi Marović, koji je nakon sporazumnog priznanja krivice otišao u Srbiju, koja sada izbjegava da ga izruči kako bi odslužio kaznu za korupciju i organizovani kriminal.

Bivši vicepremijer i potpredsjednik DPS-a podsjeća Đukanovića kako je svjestan da on sve zna, kao i na aferu šverca duvana i raspad jedinstvene partije - odnosno “kako je došao u sukob zbog granica i prometa zabranjene robe” sa pokojnim Momirom Bulatovićem.

”Da li sam ja ili ti sa Momirom došao u sukob zbog granica i prometa zabranjene robe? Da li sam ja ostao uz tebe kada su svi bili za to da te “linčuju” u našoj partiji, a ti nijesi ni znao da će me uhapsiti?”, pita Marović.

Vijesti su kabinetu predsjednika države uputile molbu da prokomentariše odgovor koji mu je uputio Marović, ali nijesu dobile povratnu informaciju.

Bivši visoki zvaničnik i bjegunac od pravde je reagovao nakon izjave Đukanovića na Cetinju da je “Marović bio najviši državni funkcioner u Crnoj Gori i državnoj zajednici, pa su pravosudni sistem Crne Gore i država Crna Gora pokazali beskompromisnost u realizaciji politike koja se tiče dosljedne primjene odredbi ustavno-pravnog sistema”.

”Uz to treba podsjetiti da su obje vlade - i ona prije 30. avgusta 2020. godine i ova nakon 30. avgusta tražile od Srbije da ispunjava svoje obaveze saglasno ugovoru o međunarodno-pravnoj saradnji. Do danas nije došlo do ispunjavanja tih obaveza od strane Srbije. Vidio sam apel američkog zvaničnika prema g. Maroviću - da dođe u Crnu Goru”, rekao je Đukanović.

Čelnu poziciju u SDT nedavno je preuzeo novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Bonus video: