Jun u znaku lokalnih izbora

Predsjednik države odlučio da se za lokalne parlamente u Bijelom Polju i Šavniku glasa 12. juna

2632 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je izbore u Bijelom Polju i Šavniku za 12. jun, najavljujući tako da će cijeli ljetnji mjesec proći u biranju lokalnih parlamenata.

Đukanović je ranije za 5. jun raspisao vanredne izbore u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i Žabljaku.

Izbori u Podgorici očekuju se 19. juna, a do kraja jula nove lokalne parlamente trebalo bi da izabere još devet opština.

Đukanović
Đukanovićfoto: BORIS PEJOVIC

Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su početkom februara izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da lokalni izbori u 14 opština budu održani u jednom danu.

Đukanović je nekoliko dana kasnije taj zakon vratio Skupštini na ponovno odlučivanje. U obrazloženju je naveo da je 26. januara donio odluku o raspisivanju izbora za Berane i Ulcinj, koja je stupila na snagu, pa bi se proglašavanjem ovog zakona, “otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti”. Skupština nije ponovo usvojila taj zakon, jer vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić novu sjednicu parlamenta još nije zakazao.

Iz civilnog sektora su objasnili da se izmjenama ovog zakona ne mogu odlagati izbori jer je to nezakonito, pošto se ta problematika tretira Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Izbori u Ulcinju i Beranama održani su 27. marta, a vlast još nije konstituisana.

Od 12 opština u kojima se očekuju redovni izbori, DPS je u 11 na vlasti samostalno ili sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima.

Samo u Plužinama na vlasti je Socijalistička narodna partija (SNP).

Prema Zakonu o Izboru odbornika i poslanika, izbori se održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, odnosno konstitusanja sjednice parlamenta.

Bonus video: