Pendarovski uručio Raičeviću spomen ploču Vladimira i Kosare

Raičević je je rekao da će "ova ploča biti svjedok vječne ljubavi o kojoj će buduće generacije propovijedati, kao što i mnoge generacije baranki i barana i danas nakon 43 godine od razornog zemljotresa 1979. godine svjedoče o solidarnosti makedonskog naroda sa našim gradom čije je snažne temelje izgradila građevinska struka i operativa Makedonije"

5258 pregleda 4 komentar(a)
Raičević, Đukanović i Pendarovski, Foto: Opština Bar
Raičević, Đukanović i Pendarovski, Foto: Opština Bar

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski uručio je predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću spomen ploču Vladimira i Kosare, saopšteno je danas iz Opštine Bar.

U saopštenju se navodi da su predsjednici Crne Gore i Sjeverne Makedonije Milo Đukanović i Stevo Panderovski posjetili Opštinu Bar.

"Tom prilikom je, u znak prijateljstva dva naroda, predsjednik Sjeverne Makedonije uručio predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću spomen ploču Vladimira i Kosare, simbol bezvremenske ljubavi, koja se vjekovima njeguje u Baru i makedonskoj kulturi. Poželivši prisutnima dobrodošlicu u Bar, grad koji je mjesto susreta i preplitanja različitih kultura, religija, tradicija, koje sve zajadno vjekovima žive u skladu i slozi, predsjednik Raičević posebno se zahvalio u ime građana Bara na donaciji ploče Vladimira i Kosare koja konačno, kao plod dugogodišnje ideje Bara i Sjeverne Makedonije, dolazi na mjesto kojem prirodno i pripada", piše u saopštenju.

Raičević je je rekao da će "ova ploča biti svjedok vječne ljubavi o kojoj će buduće generacije propovijedati, kao što i mnoge generacije baranki i barana i danas nakon 43 godine od razornog zemljotresa 1979. godine svjedoče o solidarnosti makedonskog naroda sa našim gradom čije je snažne temelje izgradila građevinska struka i operativa Makedonije".

"Spomen ploča predstavlja portret dukljanskog kneza Vladimira i makedonske princeze Kosare, i idejno je rješenje poznatog makedonskog vajara Tometa Adzievskog izrađena u tehnici reljef u prirodnom kamenu iz prilepskog regiona. Ploča će biti postavljena na uređenom Trgu Vladimira i Kosare u centru Bara uz spomenik knezu Vladimiru. Na tom prostoru uređuje se površina od 6.500 m², a vrijednost radova je oko 600.000 eura. Trg će biti moderno i savremeno uređen i ponuditi novi kvalitet života na ovom centralnom mjestu okupljanja svih građana, ali i održavanja različitih manifestacija tokom cijele godine", kazali su iz Opštine Bar.

U okviru posjete zvaničnici su danas obišli Staru maslinu na Mirovici i tvrđavu Besac na Virpazaru gdje je i upriličen radni ručak.

Bonus video: