Abazović da povede računa o rodnoj izbalansiranosti kabineta, možemo dobiti dominantno mušku Vladu

Poručuju da se prema navodima koji se mogu pročitati u medijima stiče se utisak da će najavljena manjinska Vlada imati značajno manje žena na ministarskim pozicijama u odnosu na postojeću, iako će broj resora biti znatno veći.

11380 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Ženski klub pozvao je mandatara za sastav nove vlade Dritana Abazovića da povede računa o rodnoj izbalansiranosti svog kabineta.

U saopštenju koje potpisuju kopredsjednice Branka Bošnjak i Vesna Pavićević piše da se prema navodima koji se mogu pročitati u medijima stiče se utisak da će najavljena manjinska Vlada imati značajno manje žena na ministarskim pozicijama u odnosu na postojeću, iako će broj resora biti znatno veći.

"Nažalost, izgleda da možemo dobiti dominantno mušku Vladu u kojoj će biti samo jedna pripadnica manje zastupljenog pola. Zato Ženski klub apeluje i upozorava mandatara da povede računa o rodnoj izbalansiranosti svog kabineta i ne dozvoli ovaj rodni dizbalans, jer ako se ove najave ispostave tačnim, onda takva Vlada i takav mandatar ne mogu se smatrati ni evropskom ni progresivnom, jer ovo bi bio ogroman korak unazad", navodi se u saopštenju.

Dodaju da očekuju od svih političkih aktera koji će participirati ili podržavati tzv. manjinsku Vladu da ne dozvole da u njoj bude manje od trideset odsto pripadnica manje zastupljenog pola, iako bi, kako navode, po učešću u broju stanovnika taj procenat trebao da bude i pedeset posto a čemu treba da težimo.

Bonus video: