Rakčević: Spriječiti planiranu devastaciju Bokeške, Njegoševe i Hercegovačke ulice

"Planom, donešenim po nalogu Agencije za izgradnju i razvoj, a uz punu saglasnost i finansiranje Glavnog grada, planiran je niz višespratnih objekata duž čitave Bokeške ulice"

4506 pregleda 5 komentar(a)
Rakčević, Foto: URA
Rakčević, Foto: URA

Predsjednik odborničkog kluba "Podgorička URA - Pravo na grad" Luka Rakčević, predao je Skupštini Glavnog grada inicijativu za hitnim stavljanjem van pravne snage UP-a "Nova Varoš - Blok E", kako bi se spriječila planirana devastacija Bokeške, Njegoševe i Hercegovačke ulice, kao najužeg gradskog jezgra, saopštio je Medisjki tim GP URA.

"Tim planom, donešenim po nalogu Agencije za izgradnju i razvoj, a uz punu saglasnost i finansiranje Glavnog grada, planiran je niz višespratnih objekata duž čitave Bokeške ulice, čijom izgradnjom bi se na brutalan način trajno i bespovratno devastirao taj vrijedni dio našeg grada od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja, a sve zarad interesa investitra, a na štetu svih građana i građanki našeg grada", ukazao je Rakčević.

Kako se navodi Rakčević podsjeća da većina objekata u Bokeškoj ulici datira iz perioda prije Drugog svjetskog rata, što je situacija i u Njegoševoj i u Hercegovačkoj ulici koje obuhvata Plan, a da je riječ o rijetkim objektima koji su preživjeli rat i Petomajsko bombardovanje 1944. godine.

"Kao što smo se borili da rukovodstvo Grada iz Demokratske partije socijalista (DPS) odustane od prodaje zgrade Sale za vjenčanja, koja se nalazi na uglu Bokeške i Njegoševe ulice, a čiju prodaju su čak dva puta oglašavali, tako se moramo boriti i zalagati da se ostatak Bokeške ulice, kao i Njegoševe i Hercegovačke ulice, zaštiti od investitorskog urbanizma i nelogičnih, agresivnih i destruktivnih interpolacija. Bokeška ulica mora ostati biser našeg grada, baš kao i Njegoševa i Hercegovačka ulica, u nažalost davno zapuštenom i ruiniranom centru", dodao je Rakčević.

'Planirani izgled Bokeške ulice - izvod iz DUP-a Glavnog grada'
"Planirani izgled Bokeške ulice - izvod iz DUP-a Glavnog grada"foto: GP URA

Kako se naoidi u saopštenju Rakčević je još jednom problematizovao sporna zakonska rješenja iz 2015. i 2016. godine, kao i aktuelni Zakon o planiranju i izgradnji objekata, kojim su produžena važenja onih planova, čiji je rok važenja istekao prije sedam ili osam godina.

"Primjera radi - taj katastrofalni planski dokument, donešen davne 2011. godine, trebao je i morao još 2016. godine biti stavljen van pravne snage, kada mu je istekao rok na koji je donešen. Međutim, neviđenim pravnim akrobacijama, plan je (u paketu sa brojnim drugim) 'zombifikovan' i njegovo trajanje je produženo - do nedefinisanog roka. Razlog više, da se plan hitno stavi van pravne snage, na šta Skupština Grada ima zakonsku mogućnost, kako bi se pristupilo izradi novog plana. Istu stvar smo, nakon velikog pritiska, uspjeli na slučaju UP-a 'Zabjelo - Ljubović', dok Gradska uprava nije imala razumijevanja za poništavanje planova na naglo i nesrazmjerno urbanizovanom području Stare Varoši", istakao je Rakčević.

On, dodaju, u inicijativi zahtijeva da se Skupština Glavnog grada sazove u najkraćem roku, kako bi odlučivala o stavljanju van pravne snage ovog UP-a, nakon čega je neophodno definisati drugačiji programski zadatak i uvažiti kulturno-istorijski značaj koji Bokeška ulica ima po sve građane i građanke Podgorice.

Bonus video: