Čelanović: Ne pristajemo da se po "amin" za crnogorsku vladu ide u Beograd

"Ako neko misli da ćemo se za milimetar pomjeriti od početnih pozicija, a one su jasno navedene u sporazumu koji je od strane opozicije predat mandataru, grdno se vara"

5631 pregleda 19 komentar(a)
Čelanović, Foto: SD
Čelanović, Foto: SD

Neprihvatljivo je i neodgovorno da se umjesto o političkim i programskim principima, suština pregovora o formiranju manjinske vlade svede na trgovinu foteljama, saopštio je danas generalni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Čelanović.

"Neprihvatljivo je i da partija kao sto je SNP (Socijalistička narodna partija), sa krajnje problematičnim svjetonazorom, koja je svojevremeno bila najvjerniji sljedbenik Miloševićeve politike, koje se ni dan danas nije odrekla, već se ponosi političkim nasljeđem Momira Bulatovića, a koja, po sopstvenom priznanju njenog predsjednika djeluje po nalogu Aleksandra Vučića, ima u svojim rukama zakonodavnu i čak pola izvršne vlasti. Da proruski SNP, koji je jedan od najžešćih protivnika NATO saveza, ima svog člana u Savjetu za odbranu i bezbjednost, koji uz to ima pravo veta na svaku odluku, pa samim tim i na one koje se tiču odbrambene politike i ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz članstva u NATO", istakao je Čelanović, navodi se u saopštenju koje je dostavio SD.

On je dodao da ne smiju protivnici NATO da sprovode NATO politiku.

"Posebno ne u ovakvoj bezbjednosnoj situaciji nastaloj nakon brutalne vojne agresije na Ukrajinu, koji inače nemaju hrabrosti da jasno osude. Ne pristajemo da se po "amin" za crnogorsku vladu ide u Beograd. Ako neko misli da ćemo se za milimetar pomjeriti od početnih pozicija, a one su jasno navedene u sporazumu koji je od strane opozicije predat mandataru, grdno se vara", kazao je Čelanović.

On je rekao da "što se SD tiče stvar je vrlo jasna…nijesmo i nikada nećemo biti spremni da pregovaramo na štetu Crne Gore".

"Da, branimo principe na kojima smo i nastali kao partija. Zbog tih principa odbili smo ponuđene funkcije u CEDIS-u, Elektroprivredi. To su principi koji nam ne dozvoljavaju piljarenje, ne dozvoljavaju nam da prodamo interes države zarad par fotelja. Zar može neko da nas ubjedi da je to što partija koja je gotovo uvijek izabrala pogrešno skretanje kada su u pitanju državni interesi, ima u svojim rukama zakonodavnu vlast, šest ključnih resora u vladi i potpredsjednika vlade dobra stvar za našu zemlju!? SD ne može. Vjerujem ni većinsku, građansku Crnu Goru", zakljčio je Čelanović.

Bonus video: