Đukanović o hapšenju Medenice: Moramo izbjeći da ljude unaprijed hendikepiramo u njihovoj odbrani

Upitan da li je lični prijatelj sa Medenicom i da li je sa njom bio u kontaktu proteklih dana, Đukanović je rekao da je sa Medenicom dugogodišnji prijatelj

55666 pregleda 435 reakcija 139 komentar(a)
Đukanović, Foto: Željka Vučinić
Đukanović, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 19.04.2022. 18:53h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je odgovarajući danas na pitanja studenata povodom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice rekao da "ne komentariše".

"Dozvolimo da državni organi odrade svoj posao. Moramo izbjeći oholost institucija i omogućiti pravo na odbranu. Moramo izbjeći da ljude unaprijed hendikepiramo u njihovoj odbrani. Ne komentarišem. Zašto, ne zato što bježim. Ako ovoliko pričamo o vladavini prava moramo pustiti institucije da obave posao. Nemam nijednu informaciju na tu temu. Dozvolimo da nadležni organi rade svoj posao, poklanjam povjrenje i tuzilaštvu i sudstvu", rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje studenata tokom diskusije na temu "Crna Gora nakon raspada SFRJ - dostignuća, izazovi i perspektive'' na Pravnom fakultetu u Podgorici.

On je dodao da se svakom pojedincu mora obezbijediti pravo na dostojanstvenu odbranu.

"Ono za šta se kao i uvijek zalažem, ako zelimo da budemo država vladavine prava, moramo obezbijediti pravo svakom pojedincu na dostojanstvenu odbranu. Stranka u postupku mora da ima pravo na odbranu Moramo izbjeći da ljude unaprijeed hendikepiramo u njihovoj odbrani", rekao je Đukanović.

Upitan da li je lični prijatelj sa Medenicom i da li je sa njom bio u kontaktu proteklih dana, Đukanović je nakon panela novinarima rekao da je sa Medenicom dugogodišnji prijatelj.

"Takođe, sa njom sam intenzivno sarađivao u periodu kada smo oboje obavljali državne funkcije. Ne želim da se upuštam ni u jednu ocjenu ni u njenu korist, ni na njenu štetu. Poklonimo povjerenje institucijama i sačekajmo da čujemo argumente koji će nam pojasniti o čemu se radi".

Odgovarajući na optužbe Demokratskog fronta (DF) da je na čelu kartela u kojem je Vesna Medenica, Đukanović je kazao da za 30 godina nema drugačije ocjene političkih konkurenata, nego da je dio kartela koji upravlja svjetskim kriminalom.

"Gluposti. To je komentar", rekao je predsjednik Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje Vijesti da li optužbe na račun Medenice i bivšeg direktora ANB Dejana Peruničića ukazuju da je bivša vlast bila kriminalna kao što se percipira u dijelu javnosti, Đukanović je rekao da čak i da se dokaže da su direktor ANB i Medenica krivi:

"Da li vam to daje za pravo da kažete da je prethodna vlast bila kriminalna? Nemojte da doprinosimo toj percepciji. Percepcija je pogrešna. Ako bismo, ne daj Bože da je tako, u vašoj porodici imali nekog ko je prekršio zakon, da li bih ja trebalo da doprinosim percepciji da je vaša porodica kriminalizovana?".

On je kazao da je ta vlast odgovorno i najbolje što je znala radila u interesu države i dostigla rezultate za koje trvdi da ce im vrijeme dati istorijski značaj.

Istakao je da ta vlast nije stala iza nekog iz svojih redova za koga se sumnjalo da je prekršio zakon, već je ukazala institucijama da rade svoj posao.

Medenica je uhapšena preksinoć na aerodromu u Golubovcima, a sinoć joj je nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) određeno zadržavanje do 72 sata, nakon čega je vraćena u bolničku postelju Kliničkog centra Crne Gore.

Govoreći o odluci suda o bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću zbog dešavanja na Cetinju, Đukanović je rekao da je Osnovni sud na Cetinju pokazao da je taj postupak trebalo da posluži kao politička optužnica da se na Cetinju zapravo nije događao nacionalizam SPC, nego da se pružao otpor prema novoj vlasti.

Veljović je 7. aprila oslobođen optužbi da je 5. septembra 2021. na Cetinju počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Bonus video: