Mandatar spreman za parlament

Abazović bi trebalo da obavijesti Skupštinu da je sastavio kabinet i da je spreman da izloži njegov program i sastav

37341 pregleda 359 reakcija 51 komentar(a)
Četiri potpredsjednika u Abazovićevoj vladi, Foto: Luka Zeković
Četiri potpredsjednika u Abazovićevoj vladi, Foto: Luka Zeković

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović (GP URA) danas bi trebalo da obavijesti Skupštinu da je sastavio kabinet i da je spreman da izloži njegov program i sastav.

Nakon toga, poslanici partija koje će biti dio nove vlasti, tražiće sjednicu Skupštine Crne Gore, na kojoj bi se Vlada birala, sa predlogom da to bude u srijedu 27. aprila, saznaju Vijesti.

Prva sjednica Skupštine redovnog zasjedanja biće održana na Cetinju, što je propisano Poslovnikom.

Od predsjedavajućeg parlamenta Strahinje Bulajića (Demokratski front) za danas je zatraženo da sazove kolegijum, na kome bi se razgovaralo o predstojećoj sjednici, a u slučaju da on odbije da je zakaže - to se očekuje od potpredsjednika Ervina Ibrahimovića (Bošnjačka stranka).

Abazović bi danas javno trebalo da objavi koncept kabineta, koji će imati ukupno 21 člana, uključujući i njega. Planirana su četiri potpredsjednička mjesta, vezana za resore i to za Raška Konjevića (SDP), Vladimira Jokovića (SNP), Ibrahimovića i još jedan potpredsjednik - moguće iz koalicije Crno na bijelo.

Povezani članci

19. April 2022.

Abazović predstavlja koncept buduće vlade

Konjević će pokrivati i resor Ministarstva odbrane, Joković poljoprivredu, Ibrahimović kapitalne investicije.

Vladu će time činiti kadrovi GP URA, CIVIS-a, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije i manjinskih stranaka - Bošnjačke, Force, Albanske alternative, Demokratske partije i Hrvatske građanske inicijative. Samo ministarka kulture i medija Maša Vlaović biće nestranačka ličnost.

Ona je jedna od tri žene, koliko će ih ukupno biti u Vladi. Preostale dvije predložila je GP URA i to su Jovana Marović za ministarku evropskih integracija i Ana Novaković Đurović za ministarku urbanizma. Ostale partije, kako je rečeno Vijestima, nisu predložile žene ni za jednu poziciju uprkos javnim apelima skupštinskog Ženskog kluba da one budu bar 30 odsto, ako izvršna vlast želi biti reformska i evropska.

Kada su u pitanju partijske kvote, one su podijeljenje na sljedeći način. Pet mjesta dobile su manjinske partije, šest SNP, dvije SDP, jedno mjesto je nestranačko, URA ima četiri mjesta, dok će po jedno imati CIVIS i HGI.

Aktuelni državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić (CIVIS) biće ministar bez portfelja, sa zaduženjem za borbu protiv korupcije, dok će Ranko Krivokapić (SDP) biti šef diplomatije.

Ranije je objavljeno da će najvjerovatnije resor socijalnog staranja pokrivati kadar BS Admir Adrović, Ministarstva prosvjete Miomir Vojinović (SNP), ministar sporta Vasilije Lalošević (SNP), Aleksandar Damjanović (SNP) finansije. Poziciju ministra pravde bi trebalo da zauzme advokat iz Podgorice Marko Kovač, takođe sa kvote SNP-a.

GP URA bi trebalo da pripadnu i ministarstva ekonomskog razvoja i unutrašnjih poslova, za šta su planirani Goran Đurović i Filip Adžić.

Iz Albanske alternative u Vladi će vjerovatno biti Maraš Dukaj, Fatmir Đeka iz Demokratske partije. Vijestima nije potvrđeno ko će u ime Force biti dio Abazovićevog kabineta, a ranije je najavljivano da će to biti lider Genci Nimanbegu, kao i HGI.

Na dnevnom redu sjednice, na kojoj će se birati vlada, trebalo bi da budu i izbor predsjednika Skupštine, kao i set ekonomskih zakona koji se tiču aktuelne socijalno- ekonomske situacije (akcize, pomoć privredi, PDV), rekao je Vijestima sagovornik.

Potpredsjednik GP URA i šef Poslaničkog kluba te partije Miloš Konatar napisao je sinoć na društvenim mrežama da će “43. Vlada Crne Gore Dritan Abazović biti formirana”.

”Imaće četiri potpredsjednika, koji će biti i resorni ministri nekog od 20 ministarstava koliko će imati nova Vlada. 43. Vladu će činiti partije nacionalnih manjina u Crnoj Gori, SNP, SDP, CIVIS i naravno Građanski pokret URA”, napisao je Konatar na Tviteru.

”Crna Gora izlazi iz političke krize, vrijeme ja da zakoračimo putem pomirenja u susret evropskoj budućnosti”, naveo je on.

SNP formalno dao saglasnost da budu u Vladi sa SDP-om

Glavni odbor SNP-a sinoć je dvotrećinskom većinom dao saglasnost da ta stranka bude dio manjinske vlade u kojoj će biti i SDP. Član Predsjedništva SNP-a Darko Stojanović rekao je da je od 128 članova GO 103 glasalo za, a 20 protiv.

Povezani članci

19. April 2022.

SNP-u prihvatljivo da SDP bude dio manjinske vlade

On je kazao da su razgovarali o resorima koja će im pripasti, ali će imena saopštiti mandatar. Potvrdio je i da će vjerovatno nakon vaskršnjih praznika biti sjednica Skupštine na kojoj će se izabrati nova vlada.

Bonus video: