Lekić: Abazović da odmah pokaže sporazum koji su usagasili svi konstutuenti Vlade

Ona je kazala i da je dosadašnja opozicija već potpisala jedan, inicijalni sporazum, u kojem su utvrđeni prioriteti manjinske vlade, ali i dogovoreno da se odluke u njoj donose konsenzusom.

10317 pregleda 12 komentar(a)
Lekić, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Lekić, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Potpredsjednica Socijaldemokrata (SD) Milica Lekić saopštila je danas da ta partija poziva mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da odmah pokaže sporazum koji su usagasili svi konstutuenti Vlade.

"Pozivamo mandatara Abazovića da odmah učini javnim sporazum koji su usaglasili svi konstutuenti Vlade, budući da će na tim osnovama ona i funkcionisati. U suprotnom, biće očigledno da: ili da konstituenti ne mogu da se usaglase ni oko elementarnih stvari, ili pak da jednostavno kriju dogovorene prioritete od javnosti", istakla je Lekić.

Ona je dodala i da je dosadašnja opozicija već potpisala jedan, inicijalni sporazum, u kojem su utvrđeni prioriteti manjinske vlade, ali i dogovoreno da se odluke u njoj donose konsenzusom.

"Paralelno je mandatar sa SNP-om tajno izmijenio navedeni sporazum, u svim stavkama koje su bile sporne SNP-u (donošenje odluka konsenzusom, Srebrenica, Ukrajina...). U međuvremenu je otvorena u javnosti tema trećeg sporazuma, koji niko do dana današnjeg nije vidio. Očigledno ovdje potpis nikoga ne obavezuje, a preuzete obaveze se poređuju raspodjeli fotelja", kazala je Lekić.

One je kazala da što se SD-a tiče, svi naknadni "aranžmani" i "umekšani sporazumi" u odnosu na već postojeći, koji je potpisao veći dio konstituenata ove vlade, očigledno nemaju za cilj ništa do da dodatno olakšaju poziciju SNP-u.

"Kao takvi, ne predstavljaju interes države Crne Gore već isključivo lične trgovine. Ako vlada u ovakvom političkom i ekonomskom trenutku, u sporazumu za prioritete postavi Temeljni ugovor, Otvoreni Balkan i popis, te odustane od donošenja odluka konsenzusom, biće jasno da ulazimo u novu krizu i politička prepucavanja. Samo ovog puta, neće ni za koga od njenih činilaca biti opravdanja", zaključila je Lekić.

Bonus video: