prisustvovao svečanom otvaranju Paviljona Crne Gore u veneciji

Radulović: Kultura važan dio bića Crne Gore

Radulović je rekao da je unapređenje međukulturalnog dijaloga i saradnje u toj oblasti u međunarodnim odnosima jedan od ciljeva resora vanjskih poslova, baš kao što je jačanje diplomatskog povezivanja u sferi kulture od velike važnosti u domenu rada diplomatsko-konzularne mreže

5256 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Kultura je važan dio bića Crne Gore, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dodajući da su umjetnici najbolji ambasadori svoje države.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), prisustvovao svečanom otvaranju Paviljona Crne Gore u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero na Trgu Sveti Marko.

Iz MVP-a su kazali da je “Mlijeko (od) snova” tema koja ove godine na Venecijanskom bijenalu, 59. Međunarodnoj izložbi savremene umjetnosti, okuplja ideje stvaraoca iz 80 država.

“Među njima je Crna Gora koju kroz kolektivnu izložbu „Umjetnost držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak“ predstavljaju Lidija Delić, Jelena Tomašević, Dante Buu, Darko Vučković, te Ivan Šuković”, kaže se u saopštenju.

Radulović je, na pred-otvaranju Bijenala, kazao da su crnogorski umjetnici, čije će radove na Bijenalu od sjutra do 27. novembra vidjeti posjetioci iz cijelog svijeta, baš kao i njihovi prethodnici na Mostri, imena po kojima se danas prepoznaje Crna Gora.

foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Kako je kazao, oni pokazuju domete umjetničkog stvaralaštva svoje države, predstavljajući na taj način njene najbolje ambasadore.

On je istakao da je kultura važan dio bića Crne Gore, “koji imamo obavezu pokazati svijetu na najbolji način”.

Radulović je rekao da je unapređenje međukulturalnog dijaloga i saradnje u toj oblasti u međunarodnim odnosima jedan od ciljeva resora vanjskih poslova, baš kao što je jačanje diplomatskog povezivanja u sferi kulture od velike važnosti u domenu rada diplomatsko-konzularne mreže.

“Radulović je izrazio zahvalnost zbog uspješne realizacije postavke na Bijenalu umjetnicima, pokrovitelju učešća naše države, Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, te Centru savremene umjetnosti Crne Gore kao organizatoru i izvršnom producentu”, kaže se u saopštenju.

On je na svečanom otvaranju Paviljona Crne Gore prisustvovao na poziv predsjednika Venecijanskog bijenala Roberta Čikuta i umjetničke direktorice Čečilije Alemani, kao dio delegacije.