Forca i DPS u klinču: Pukla svađa čim je Marković otišao

Predsjednik Skupštine Ljoro Nrekić (DPS) ocijenio je da je postupak odbornika Force i Cungua neprimjeren i nedemokratski
115 pregleda 1 komentar(a)
Nazif Cungu, Ljoro Nrekić, Foto: Vijesti
Nazif Cungu, Ljoro Nrekić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 18.10.2017. 06:34h

Sjednica ulcinjske Skupštine na kojoj će se raspravljati i o završnom računu za 2016. godinu, izvještaju o radu predsjedenika Opštine Nazifa Cungua i rekonstrukciji solanskog kanala, biće održana sjutra.

Riječ je o nastavku zasjedanja od prošle srijede, koje je okončano nakon što su odbornici Force, na čelu sa Cunguom, napustili zasjedanje zbog, kako tvrde u toj partiji, neregularnog prebrojavanja glasova prilikom usvajanja odluke o određivanju tržišne cijene vrijednosti nepokretnosti za 2017.

Odluka je usvojena na predlog DPS-a.

Predsjednik Skupštine Ljoro Nrekić (DPS) ocijenio je da je postupak odbornika Force i Cungua neprimjeren i nedemokratski.

“To se ne dešava u demokratijama. Cungu posebno to nije smio da dopusti sebi jer je predsjednik svih građana”, kazao je Nrekić “Vijestima”.

Neslaganje, napuštanje sjednice i oštrija polemika glavnih partnera u ulcinjskoj vlasti, desila se samo dva dana nakon zvanične posjete premijera Duška Markovića, koji je ocijenio da vladajuća koalicija u gradu funkcioniše besprekorno.

Šef odborničkog kluba Force Adrijan Mavrić kazao je da DPS ima unutarpartijskih problema, ali da to neće poremetiti odnose u koaliciji.

“Klub DPS-a je predložio tačku koja predviđa izmjenu odluke koja je usvojena 30. decembra 2016. na predlog njihovog sekretara za ekonomiju i finansije. Taj isti sekretar nije prihvatio predložene izmjene tako da se očigledno radi o nekom njihovom unatarpartijskom pritisku oko te odluke”.

I Nrekić je ocijenio da napuštanje odbornika Force neće poremetiti odnose u koaliciji: “Ne možemo za svako malo raskidati koalicije”.

Mavrić je pojasnio da se novom odlukom predlaže da se retroaktivno utiče na obračun poreza za 2017. godinu, što je “nonsens”.

“Sa retroaktivnim smanjenjem tržišne cijene nepokretnosti, mi kao klub, nijesmo bili saglasni. Predložili smo da se ovaj predlog odluke donese krajem godine kako bi važila za 2018. godinu, a ne retroaktivno za ovu”.

Redovni lokalni izbori biće održani vjerovatno u januaru.

Glasovi odbornika loše brojani?

Mavrić tvrdi da je tokom glasanja skupštinska služba pogrešno brojala glasove odbornika Force.

“Svih osam odbornika glasalo je protiv a ne četiri, pet ili šest kako je to ustvrdila skupštinska služba. Tražili smo pojašnjenje i ispravku u brojanju glasova, ali nijesmo naišli na razumijevanje”.

Za odluku su glasali i odbornici koalicije okupljene oko Demokratske partije Fatmira Đeke, koja je takođe u vlasti.

Četvrti konstituent u vlasti, odbornički klub DUA, bio je uzdržan.

Bonus video: