Picula: Privođenje Medenice ima potencijal da posluži kao okidač za razbijanje lanca korupcije i organizovanog kriminala

"Evropske institucije su dugo upozoravale na djelovanje bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, zbog čega ne čudi oštra reakcija javnosti", rekao je Picula

23838 pregleda 64 reakcija 23 komentar(a)
Picula, Foto: Alexis HAULOT
Picula, Foto: Alexis HAULOT

Privođenje Vesne Medenice ima potencijala da posluži kao okidač za razbijanje dugog i čvrstog lanca korupcije i organizovanog kriminala, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

"Evropske institucije su dugo upozoravale na djelovanje bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, zbog čega ne čudi oštra reakcija javnosti", rekao je za Novu M Picula.

"U svakom slučaju, ovo privođenje ima potencijala da posluži kao okidač za razbijanje dugog i čvrstog lanca korupcije i organizovanog kriminala. Luka Bar, za ljude koji se bave organizovanim kriminalom već dugo predstavlja bescarinsko područje, područje bezvlašća. S druge strane u Luci Bar je nekoliko puta razbijen lanac krijumčarenja robom i svaki put je to bilo obilježeno natpisima kako je to kraj, ali u najboljem slučaju radi se o početku kraja, jer hobotnica korupcije ima duge krake", rekao je Picula.

On je poručio da je Crnoj Gori potrebno stabilno pravosuđe za obračun sa kriminalom.

"Prijeko je potrebno da pravda i sudstvo u Crnoj Gori prodišu u nekontaminiranom okruženju i zaista se nadam da će sve korumpirane osobe na položajima što prije biti uklonjene iz sudstva", rekao je Picula.

On se za Novu M osvrnuo i na formiranje manjinske vlade. Upitan da li postoji strah da će upravo veći broj resora poslužiti za potkusurivanje partijskih interesa i kadriranje po dubini, odgovorio je:

"Što se tiče partijskog zapošljavanja, objektivnost dubinske procjene, transparentnost i demokratičnost trebale bi biti prve tačke koje bi trebalo odrediti uspješnost rada vlade".

A upitan koliko bi nova vlada mogla da napravi pomake, s obzirom na to da su programi pojedinih partija u njoj u velikoj mjeri različite, kaže:

"Novi mandatar govori o tome da je potrebno pomirenje. Ja smatram da je politička širina koju imaju dobra, kako bi se makar pokušale preskočiti nepremostive prepreke, u tom smislu, dobro bi bilo imati vladu koja bi preskočila i osigurala što širu podršku za neke važne reformske zahvate, koji su Crnoj Gori prijeko potrebni. Međutim, hoće li imati snage za takvo postupanje ostaje da se vidi".

Bonus video: