Potvrđeno pisanje "Vijesti": Adrović kandidat za ministra, Ibrahimović za potpredsjednika i resor kapitalnih investicija

„Nova, 43. Vlada Crne Gore, mora biti snažna prekretnica u društvenom i političkom životu u Crnoj Gori. Ekonomski razvoj Crne Gore, kao i regionalni razvoj, sa posebnim akcentom na sjever naše države, biće jedan od ključnih prioriteta"

28076 pregleda 39 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Predsjedništvo Bošnjačke stranke (BS) usvojilo je na današnjoj sjednici odluku o ulasku te partije u novu 43. Vladu Crne Gore i jednoglasno usaglasilo da će lider te partije Ervin Ibrahimović biti kandidat za mjesto potpredsjednika i ministarstva kapitalnih investicija, a Admir Adrović, generalni sekretar, kandidat za ministra rada i socijalnog staranja.

U saopštenju za javnost, iz BS navode da je Predsjedništvo donijelo zaključke po kojim principima će funkcionisati manjinska vlada, kao i prioritete u radu na kojima će, kako navode, insistirati.

„Nova, 43. Vlada Crne Gore, mora biti snažna prekretnica u društvenom i političkom životu u Crnoj Gori. Ekonomski razvoj Crne Gore, kao i regionalni razvoj, sa posebnim akcentom na sjever naše države, biće jedan od ključnih prioriteta. Nastavak započetih kapitalnih projekata, koji su nažalost bili ili potpuno zaustavljeni, ili je njihova realizacija bila usporena u posljednjih 18 mjeseci, zadatak je na koji nova vlada mora odgovoriti promptno. Evropske integracije i osnaživanje evropskog puta Crne Gore, kako bi pristup EU učinili bržim, jedan je od strateških ciljeva 43. Vlade Crne Gore. Osim toga, deblokada svih institucija, posebno onih u pravosuđu, kao i izborna reforma, ciljevi su za koje smatramo da su od suštinskog značaja za napredak Crne Gore na evropskom putu", piše u saopštenju BS.

Dodaju da će insistirati na da se kroz izmjene zakona izvrši decentralizacija i jačanje uloge lokalnih samouprava, "kao i da se ispravi nepravda prema lokalnim samoupravama u dijelu prava na raspolaganje državnom svojinom na teritorijama opština".

"Da se pojačaju aktivnosti u procesu suočavanja sa prošlošću i sa tim u vezi da se u krivično-procesnom smislu pojača fokus na slučajeve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su se dešavali ma teritoriji Crne Gore ili u kojima su učestvovali državljani CG. Da se u potpunosti poštuju sve međunarodne konvencije i ugovori vezano za prava nacionalnih manjina kao i da se institucionalno osnaži veza sa dijasporom i da se u procesu reforme izbornog zakondavstva u DKP omogući iskorištavanje prava glasa našim građanima u inostranstvu", poručuju iz BS.

Zaključuju da je integracija manjinskih naroda u institucije sistema preduslov je za ostvarenje ideala skladnog multinacionalnog, multivjerskog i multikulturalnog društva, te da nova vlada mora posebno voditi računa o tom segmentu.

Bonus video: