Abazović: Legitimno pravo svakog poslanika da ne dođe na sjednicu parlamenta

"Možda će bojkotovati prvu sjednicu, a naredne nedjelje će biti u skupštinskim klupama. Demokratija, šta ćeš", kazao je Abazović

34041 pregleda 68 komentar(a)
Abazović, Foto: Nikola Dragaš
Abazović, Foto: Nikola Dragaš

Mandatar za sastav vlade i lider Građanskog pokreta (GP) URA, Dritan Abazović, kazao je da je legitimno pravo što su neki poslanici najavili da neće doći na sjednicu Skupštine na kojoj će se birati nova izvršna vlast.

"Svako nek bira svoj način političke borbe. Nelegitimno je i neustavno da 28. aprila još nemamo započetu sjednicu redovnog zasjedanja Skupštine. Sve ostalo je legitimno i u skladu s Ustavom i Poslovnikom parlamenta. Ako neko želi da u kriznim vremenima doliva ulje na vatru i bira bojkot kao model kojim se politički bori za svoje ciljeve - to nije u skladu s mojim mišljenjem, ali poštujem i nemam problem s tim... Vidjeli smo kako su se završili protesti. Možda će sad bojkotovati prvu sjednicu Skupštine, a odmah naredne nedjelje će biti u skupštinskim klupama. Sad mi objasnite da li je to normalno? Demokratija, šta ćeš...", rekao je Abazović novinarima nakon konferencije povodom završetka obrazovnog programa "Škole za 21. vijek" i projekta "Nastavnik za 21. vijek" u Podgorici.

On je najavio da će prva sjednica vlade, ako se ona izabere sjutra, uslijediti odmah.

"Ako se bude prolonigirao izbor preksjutra, onda je logično da sjednica, zbog 1. maja, bude narednog četvrtka", naveo je Abazović.

Rekao je kako očekuje da se jednoglasno, po hitnom postupku, na Skupštini usvoji odluka o akcizama.

"A mi krećemo u primjenu čim se steknu zakonski uslovi za to", dodao je.

Govoreći o predstojećoj posjeti specijalnog izaslanika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara i pomoćnice državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, Abazović je rekao da posjeta govori o međunarodnom prepoznavanju nove vlade.

"Posjeta je već započeta u regionu. Eskobar dolazi sa svojom šeficom. Oni su više nego dobrodošli. Nije važno da li će do tog trenutka biti izabrana vlada. Jedna od tema zbog kojih se dešava posjeta su sankcije Rusiji, a neizostavna tema svih budućih međunarodnih kontakata buduće vlade je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Slučaj Vesne Medenice je dao veliki vjetar u jedra toj borbi. Lično očekujem da se taj trend nastavi. Materijala ima, pripreme su odrađene i u prethodih godinu dana, sad očekujem da se u narednim mjesecima efektuira ono što smo obećavali građanima - da im isporučimo pravdu. Zadovoljan sam, sve ide onako kako je zamišljeno. Samo što nam za neke stvari treba vremena i establišment koji će brže da donosi odluke. Imam drugačiju viziju, hoću brzo da donosimo odluke", podvukao je Abazović.

Bonus video: