Kraj blokade Skupštine i Vlade

Na Cetinju danas prva sjednica redovnog proljećnog zasjedanja na kojoj će se birati novi čelnik parlamenta i Abazovićev kabinet

24460 pregleda 28 komentar(a)
Sa prošlogodišnje Prve sjednica proljećnjeg zasijedanja, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin
Sa prošlogodišnje Prve sjednica proljećnjeg zasijedanja, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin

Izborom novog šefa Skupštine i nove vlade, okončaće se gotovo tromjesečna kriza rada zakonodavne i izvršne vlasti, koja je formalno otpočela uskraćivanjem povjerenja kabinetu premijera Zdravka Krivokapića i predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

O izboru njihovih nasljednika, pored ostalog, trebalo bi danas da raspravljaju poslanici na prvoj sjednici redovnog proljećnog zasjedanja Skupštine, koje se prvog dana uvijek održava na Cetinju.

Za poziciju šefice Skupštine juče je predložena poslanica Socijalističke narodne partije (SNP), Danijela Đurović, koja će nakon Vesne Perović (Liberalni savez) biti jedna od retkih najviših državnih funkcionerki Crne Gore.

Povezani članci

27. April 2022.

Đurović predložena za predsjednicu Skupštine

Poslanici bi nakon toga trebalo da počnu raspravu o izboru nove manjinske vlade, čiji je sastav mandatar i lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović takođe juče zvanično predložio parlamentu.

Povezani članci

27. April 2022.

Abazović zvanično predložio sastav Vlade

Sjednicom, koju je prije sedam dana zakazalo 46 poslanika nove parlamentarne većine, predsjedavaće treći potpredsjednik Skupštine, Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka - BS).

Ibrahimović je juče saopštio da ne može sa sigurnošću reći da li će vlada danas biti izabrana. On je novinarima, nakon sastanka šefova klubova, kazao da ne bježe od toga da se sjednica nastavi u petak.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Biljana Matijašević

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nakon izbora šefa Skupštine, planirano je da Abazović izloži ekspoze, o kom će se zatim raspravljati. Iako postoji mogućnost da se nova izvršna vlast izabere i danas, vjerovatnije je da će glasanje biti odloženo za sjutra - kada se u Podgorici očekuje visoki izaslanik SAD Gabirjel Eskobar koji bi trebalo da se sastane sa novim premijerom, rekao je izvor “Vijesti”.

DF se predomislio

Sjednicu na kojoj će i formalno biti uspostavljena nova parlamentarna većina, bojkotovaće dio poslanika odlazeće vlasti - Demokratski front, (uključujući i Pokret za promjene), Demokrate, Radnička partija, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora. Sem partija koje će imati ministre u vladi, sjednici će prisustvovati poslanici Demokratske partije socijalista, koji su najavili podršku Abazoviću, i Socijaldemokrata - koji su potvrdili da tokom glasanja neće pritisnuti zeleni taster.

Poslanik DF-a Slaven Radunović, saopštio je juče da poslanici tog saveza neće prisustvovati sjednici, jer je ona, kako tvrdi, sazvana na nelegalan i nelegitiman način. Osim toga, dodao je, na Cetinje neće da idu zbog “kamenovanja djece”.

U prijestonici je, u ponedjeljak, kamenovan autobus sa turistima iz Nikšića, među kojima su bila i djeca.

On je na presu rekao da su neke partije našle način da opravdaju takav “čin”, i da poslanici DF-a stoga neće prisustvovati sjednicama na Cetinju dok se tamošnja vlast ne ogradi od, kako je kazao, fašističkih ispada.

Radunović je poručio da će tražiti i da se preispita odluka o finansiranju Cetinja iz državnog budžeta.

Na pitanje da li će i ubuduće bojkotovati parlament, on je odgovorio da će DF ići na ostale sjednice.

”Ići ćemo, i to zato što znamo da će ova Vlada, na ovaj način izabrana, biti priznata od međunarodne zajenice i da će njena djela da proizvode konkretne stvari. Želimo da na svakom mjestu budemo, da kritikujemo ono što je za kritikovanje”, istakao je Radunović, najavljujući da će poslanički klub DF-a glasati samo za ono za šta procijene da je bitno za njihove glasače.

Radunović
Radunovićfoto: Nikola Dragaš

”To smo radili i kad je Demokratska partija socijalista (DPS) bila u punoj snazi”, poručio je on, dodajući da će se DPS, iako neće biti biti u izvršnoj vlasti, pitati o najvažnijim stvarima. Mediji su ranije, pozivajući se na izvore iz Fronta, objavili da će njihovi poslanici biti na sjednici kada se bude birao Abazovićev kabinet i to nije demantovano.

Iz Demokrata su ranije najavili da neće prisustvovati sjednici, odnosno, kako su rekli, “zavjereničkom skupu grupe pučista”, najavljujući da će podnijeti krivične prijave protiv Ibrahimovića i 46 poslanika.

”Bojkot je legitimno pravo”

Mandatar Abazović ocijenio je juče da je legitimno pravo poslanika da bojkotuju sjednicu, a da je nelegitimno i neustavno, prema njegovim riječima, to što do 28. aprila nije održana sjednica redovnog zasjedanja, koje je počelo 1. marta.

”Sve ostalo je legitimno i u skladu sa Ustavom i Poslovnikom. Ako neko želi da u kriznim vremenima doliva ulje na vatru i bira bojkot kao model kojim se politički bori za svoje ciljeve - to nije u skladu s mojim mišljenjem, ali poštujem i nemam problem s tim... Možda će sad bojkotovati prvu sjednicu Skupštine, a odmah naredne nedjelje biti u skupštinskim klupama. Sad mi objasnite da li je to normalno...”, rekao je on novinarima nakon konferencije povodom završetka obrazovnog programa “Škole za 21. vijek” i projekta “Nastavnik za 21. vijek” u Podgorici.

Abazović
Abazovićfoto: Screenshot/Facebook

Abazović je 17. januara, ispred koalicije “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), predložio formiranje manjinske vlade bez DPS-a i DF-a, navodeći da je to njihovo autentično rješenje za političku krizu, kako bi se odblokirao “evropski put države”.

Prethodno je, u decembru 2021. godine, ta koalicija potpisala memorandum o saradnji sa SNP-om i manjinskim strankama, što su mnogi iz odlazeće vlasti protumačili kao najavu formiranja manjinskog kabineta.

Dva dana nakon predloga o manjinskoj vladi, koalicija “Crno na bijelo” je s poslanicima DPS-a, Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i manjinskih stranaka podnijela parlamentu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Krivokapićevom kabinetu a koja je izglasana 4. februara.

U obrazloženju inicijative je pisalo da Krivokapić nije ispoštovao odluku Skupštine da smijeni tri ministra (Đorđa Radulovića, Aleksandra Stijovića i Vesnu Bratić), kojima su u parlamentu izglasane interpelacije, što nakon razrješenja ministra pravde Vladimira Leposavića nije imenovao novog, što je svojim djelovanjem proizveo institucionalnu krizu...

Iako se činilo da će pregovor partija rezultirati brzim dogovorom o vladi, to se desilo tek nakon više od mjesec i po nakon što je Abazović dobio mandat za formiranje kabineta od šefa države Mila Đukanovića (DPS).

Pregovori su bili blokirani uglavnom zbog odugovlačenja SNP-a da odluči o učešću u vladi, DPS-ovog insistiranja da, uprkos protivljenju SNP-a, u njoj budu SD i SDP, nemogućnosti usaglašavanja programskih principa buduće vlasti...

Protiv formiranja nove vlade širom države protestovale su Demokrate i neki odlazeći ministri, dok se DF, nakon jednočasovne protestne blokade saobraćajnica, okrenuo, preko svog kolege Strahinje Bulajića, blokadi parlamenta. On je u međuvremenu podnio ostavku.

Glomazna vlada sa ambicioznim ciljevima

Abazović je prošle srijede predstavio koncept vlade koja će imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.

Činiće je GP URA, SNP, SDP, CIVIS i stranke manjinskih naroda, dok će joj podršku iz parlamenta davati DPS.

Potpredsjednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova biće Jovana Marović, potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ministar pravde biće Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, ministar javne uprave, Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarka kulture i medija Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, a ministri bez portfelja Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović.

Zgrada Vlade
Zgrada Vladefoto: Boris Pejović

U planu Abazovićevog kabineta su, kako je navedeno u ekspozeu, nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ubrzanje pregovora o pristupanju EU, nastavak ekonomskih reformi, preispitivanje svih ugovora koji ugrožavaju ustavno određenje države, reforma službe bezbjednosti, revizija zatečenog stanja u oblasti prosvjete i kulture, priprema ljetnje turističke sezone...

Među prioritetima su i predlaganje zakona o popisu stanovništva, regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama, te “sagledavanje regionalnih” inicijativa.

O tim, ali i o svim drugim pitanjima “od vitalnog državnog i nacionalnog interesa”, Abazovićev kabinet će, kako je definisao Sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima vlade, odlučivati kvalifikovanom većinom.

Vlada bi trebalo da traje godinu, uz mogućnost produženja političkog sporazuma članica koje je čine.

Strujić Harbić i Mustafić u igri za potpredsjednika

Skupština po Poslovniku ima tri potpredsjednika, koji se sjutra neće birati jer taj dogovor još nije politički utanačen. Prema Poslovniku, najmanje jedan potpredsjednik bira se iz redova opozicije, jedan iz reda manje zastupljenog pola a jedan je rezervisan za manjinske partije.

Izborom Ibrahimovića za ministra i potpredsjednika vlade, na njegovo mjesto će vjerovatno doći neko od kolega iz BS-a. Prema informacijama “Vijesti” za tu poziciju su zainteresovani šefica Kluba poslanica BS-a Kenana Strujić Harbić i Suljo Mustafić, koji bi u klupama trebalo da zamijeni Ibrahimovića, i koji, navodno, ne planira da se vrati u parlament ako ne bude potpredsjednik.

Strujić Harbić
Strujić Harbićfoto: Bošnjačka stranka

Strujić Harbić je “Vijestima” rekla da nema informaciju o predlozima za potpredsjednike.

Jedno potpredsjedničko mjesto želi i DPS, koji nije htio da predloži svog kandidata u dosadašnjem sazivu parlamenta.

Da li će sadašnja potporedsjednica Branka Bošnjak (PzP) ostati na toj poziciji, sada iz opozicionih klupa, juče niko nije mogao da kaže iako bi se moglo očekivati da će njene kolege iz Fronta uzeti to mjesto.

Klarić neće doći, ali ni opstruirati sjednicu

Iako je generalni sekretar parlamenta Aleksandar Klarić najavio da neće učestvovati “u aktivnostima na pripremi i održavanju sjednice koja ne bi bila sazvana u skladu s Poslovnikom”, on, prema saznanjima “Vijesti”, neće ni opstruirati njeno održavanje.

Klarić
Klarićfoto: Skupština.me/Igor Šljivančanin

Neki mediji juče su objavili da postoji mogućnost da Klarić sakrije pečat Skupštine.

Prema informacijama “Vijesti”, u pripremi i održavanju sjednice pomagaće neko od njegovih zamjenika. Jučerašnjem kolegijumu predsjednika Skupštine, na kome je dogovaran današnji rad, bila su prisutna dva zamjenika generalnog sekretara - jedan iz SNP-a, drugi iz GP URA, rekao je sagovornik “Vijesti” koji je učestvovao na sjednici.

Služba Skupštine prethodno je poslala poziv poslanicima za sjednicu, o čemu je i medijima dostavljena zvanična informacija.

Na dnevnom redu sjednice su izmjene Zakona o akcizama, Predlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena prozivoda od posebnog značaja, čiji je predlagač Krivokapićeva Vlada.

Zbog toga je SD juče u proceduru predao skoro identične predloge i najavio da će tražiti dopunu dnevnog reda sjednice, s obzirom na to da se predlozi vlade kojoj je istekao mandat ne mogu razmatrati.

Bonus video: