DPS bi da povrati moć u parlamentu

Podjela odbora u novoj parlamentarnoj većini nije završena

9473 pregleda 10 komentar(a)
Sadašnji i bivši predsjednik jednog od ključnih odbora: Milan Knežević i Mevludin Nuhodžić, Foto: Luka Zekovic
Sadašnji i bivši predsjednik jednog od ključnih odbora: Milan Knežević i Mevludin Nuhodžić, Foto: Luka Zekovic

Nova parlamenetarna većina još se nije dogovorila koji će skupštinski odbori pripasti Demokratskoj partiji socijalista (DPS,) koja je izrazila očekivanje da će to biti oni koje kontroliše najveći poslanički klub parlamentarne većine - odnosno oni koji su najvažniji.

Ključni odbori u Skupštini, koje je do odlaska u opoziciju kontrolisao DPS, bili su Administrativni i Odbor za odbranu i bezbjednost. Njih je u ovom sazivu preuzeo najbrojni klub donedavne vladajuće većine - Demokratski front.

Ništa manje važan je i Odbor i za politički sistem, pravosuđe i upravu i ekonomiju - koji suštinski kontroliše pravosuđe a kojim je ranije rukovodila Socijaldemokratska partija a potom DPS kada je raskinut taj koalicioni savez. U sadašnjem sazivu na njegovom čelu je kadar Demokrata.

Administrativni odbor je važan za sve izbore za koje je nadležan parlament, za naknade javnim funkcionerima i za odobravanje krivičnog gonjenja - skidanje imuniteta. Odbor za bezbjednost kontroliše bezbjednosti sektor i njegovi članovi imaju pristup poverljivim podacima, koje su često bile povod političkih afera i pokušaja pritisaka na čelnike Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Lider DPS-a Milo Đukanović rekao je nakon sjednice Glavnog odbora te partije da očekuje da ta stranka zauzme “ona mjesta koja pripadaju najjačoj partiji parlamentarne većine”.

Poslovnikom Skupštine utvrđeno je da sastav odbora, uključujući predsjednika i njegovog zamjenika, po pravilu odgovara stranačkoj zastupljenosti poslanika u Skupštini i da se najmanje tri predsjednika odbora biraju iz reda parlamentarne opozicije.

Odborom za bezbjednost i odbranu sada predsjedava Milan Knežević (DF), Administrativnim odborom Milun Zogović (DF), Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica (Demokrate), Zakonodavnim - Maja Vukićević (DF), Ustavnim - Simonida Kordić (DF) i Odborom za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković (SNP).

Opoziciji u aktuelnom sazivu pripada rukovođenje Odborom za evropske integracije, kojim predsjedava Branimir Gvozdenović (DPS), Odborom za antikorupciju, kojim predsjedava Daliborka Pejović (DPS) i Odborom za prosvjetu, nauku, kulturu i sport kojim rukovodi Damir Šehović (SD).

U prethodnom sazivu Skupštine, dok je DPS bio na vlasti, ključnim odborima su rukovodili poslanici te partije, dok je opozicija, takođe, bila na čelu Odbora za evropske integracije kada je predsjedavao Slaven Radunović (DF) i, Odbora za antikorupciju kojim je rukovodio Predrag Bulatović (DF).

Odborom za bezbjednost rukovodio je Mevludin Nuhodžič (DPS) a potom Branko Čavor (DPS), dok je “siva eminencija” Administrativnog odbora bio Luiđ Škrelja (DPS).

Ustavni, Zakonodavni, Odbor za ekonomju takođe bi mogli biti važni za DPS s obzriom na predstojeći izbor sudija Ustavnog suda, najavljene izmjene nekih propisa i preispitavanje socijalno-ekonomske politike.

Iz DPS “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje koje skupštinske odbore očekuju da će im pripasti i da li je po tom pitanju postignut dogovor sa novom većinom.

Ni iz partija nove-stare većine, Socijalističke narodne partije (SNP) i GP URA, nisu komentarisali Đukanovićevu izjavu.

Bonus video: