Dostavljen predlog: Nova većina zatražila odlaganje lokalnih izbora

Predloženi datum za objedinjavanje lokalnih izbora u više opština je 30. oktobar

46762 pregleda 57 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poslanički klubovi partija nove skupštinske većine - Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), "Crno na bijelo" (URA i CIVIS), Bošnjačke stranke (BS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dostavili su Skupštini inicijativu kojom se traže dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština za 30. oktobar ove godine.

Dokument su potpisali poslanici: Danijel Živković (DPS), Miloš Konatar (URA), Kenana Strujić Harbić (BS), Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i Dragan Ivanović (SNP).

Poslanici traže odlaganje izbora u: Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Glavnom gradu Podgorici i u Skupštini opštine Golubovci - opštine u okviru Glavnog grada.

U dokumentu dostavljenom parlamentu, podsjećaju da je Evropska komisija u Izvještaju za Cmu Goru za 2019. godinu, u poglavlju koje se odnosi na izbore, ocijenila da su "lokalni izbori nastavili da se odvijaju jedni za drugima, što čini posmatranje sa međunarodnog nivoa teškim i ostavlja mnoštvo prilika da se tvrdi da postoje nepravilnosti koje se ne mogu nezavisno cijeniti."

Izvještaj Evropske komisije o Cmoj Gori za 2020. godinu, podsjećaju, pored ocjene da još uvijek nije sprovedena sveobuhvatna i inkluzivna revizija izbomog okvira, takođe sadrži konstataciju da "uprkos međupartijskom sporazumu da se tokalni izbori održavaju na isti dan, pravni okvir još uvijek predviđa mogućnost njihovog organizovanja u različitim terminima".

"Skupština je u decembru 2020. godine formirala Odbor za svebuhvatnu izbornu reformu koji je dobio zadatak da pripremi zakonodavne reforme do kraja 2021. godine. Zbog nepostojanja konstruktivnog angažovanja svih parlamentamih aktera nije došlo do političkog dijaloga, te stoga, Odbor za sveobuhvatnu izbomu reformu nije ispunio zadatak stvaranja normativnog okvira za održavanje svih redovnih lokalnih izbora u Cmoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporuke OEBS/ODIHR-a", navode poslanici kao razlog za donošenje zakona.

Podsjećaju da je predsjednik Milo Đukanović, u skladu sa svojim Ustavnim nadležnostima, raspisao izbore za odbornike u navedenim skupštinama jedinica lokalnih samouprava. "A uzimajući u obzir da slijedi raspisivanje izbora za odbornike i u drugim skupštinama jedinica lokalnih samouprava, predloženo je da se objedini održavanje izbora u 14 jedinica lokalnih samouprava u istom danu, za 30. oktobar 2022. godine".

"U izmijenjenom društveno-političkom ambijentu, uz očekivanu deblokadu institucija neophodno je intenzivirati rad Odbora za sveobuhvatnu izbomu reformu, u cilju stvaranja normativnog okvira za održavanje svih lokalnih izbora u Cmoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporuke OEBSa/ODIHR-a", piše u dokumentu.

Poslanici dodaju i da za sprovođenje predloženog Zakona nisu potrebna dodatna sredstva u Budžetu Cme Gore.

"S obzirom na to da Odbor za sveobuhvatnu izbomu reformu, zbog političkog ambijenta nije pripremio normativni okvir za održavanje izbora u jednom danu, a uzimajući u obzir činjenicu da je predsjednik Cme Gore već raspisao izbore za jedan broj jedinica lokalnih samouprava u različitim terminima, neophodno je zakonsko rješenje usvojiti po hitnom postupku. Takođe, isti su razlozi i za stupanje na snagu ovog Predloga zakona danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore", zaključuje se u inicijativi.

Bonus video: