GGO: Broj žena u novoj Vladi - korak unazad

"Ovo nije motivacija za snažniju participaciju žena u društveno-političkim procesima u Crnoj Gori, i o tome se moralo razmišljati uz stimulisanje svih partija da ovo uzmu u obzir prilikom predlaganja kandidata/kinja"

5041 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da broj žena na ministarskim pozicijama u novoj Vladi predstavlja korak unazad.

"Danas je izglasana osma Vlada od obnove nezavisnosti Crne Gore. Žene su bile i ostale podzastupljene na najvišim izvršnim funkcijama, a 19 odsto žena u novoj Vladi predstavlja korak unazad", navode iz CGO.

Poručili su i da "proevropska i reformska Vlada mora biti inkluzivna".

"Ovo nije motivacija za snažniju participaciju žena u društveno-političkim procesima u Crnoj Gori, i o tome se moralo razmišljati uz stimulisanje svih partija da ovo uzmu u obzir prilikom predlaganja kandidata/kinja. Od ukupnog broja članova/ca osam Vlada (152) od 2006. do 2022, samo 19 žena (12,5 odsto), je učestvovalo na tom nivou u radu Vlade. Danas je i poslije 20 godina izabrana žena za predsjednicu Skupštine Crne Gore. To je u istoriji crnogorskog parlamentarizma druga žena na toj poziciji", naveli su iz CGO.

Povezani članci

28. April 2022.

Izabrana 43. Vlada Crne Gore

28. April 2022.

Danijela Đurović predsjednica Skupštine

Vlada premijera Dritana Abazovića imaće 18 ministarstava, četiri potpredsjednika/ce koji su ujedno i resorni ministri odnosno ministarke i dva ministra bez portfelja.

Ministarske funkcije pokrivaju četiri dame - Jovana Marović (potpredsjednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova, Maša Vlaović (ministarka kulture i medija), Ana Novaković Đurović (ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma) i Biljana Šćepanović (ministarka nauke i tehnološkog razvoja).

Bonus video: