Vučinić: Naši ciljevi su ostvarenje ekonomskog, kulturnog, političkog i društvenog prosperiteta zemlje

"Ostajemo dosljedni izvornim principima socijalne pravde, jer je Radnička partija nastala i kao odgovor na postajnje lažne ljevice u takozvanim socijaldemokratskim partijama palog režima"

3173 pregleda 4 komentar(a)
Vučinić, Foto: Radnička partija
Vučinić, Foto: Radnička partija

Radnička partija proslavila je sedmu godinu od osnivanja, a ujedno obilježila i Međunarodni praznik rada.

Lider Radničke partije Maksim Vučinić, kazao je da je glavni cilj partije od osnivanja ostvarenje ekonomskog, kulturnog, političkog i uopšte društvenog prosperiteta Crne Gore.

Istakao je da je partija uspjela da preživi teške periode, od gubitka svog osnivača i lidera do krupnih političkih promjena na političkoj sceni.

"Radnička partija je nasatala 1. maja 2015. godine na osnivačkom kongresu u Nikšiću. Važno je reći da je Radnička partija nastala iz jake sindikalne organizacije radnika Željezare kao i radnika cjelokupnog metalsko-rudarskog sektora, dakle Radnička partija je nastala kao potreba radničke klase u Crnoj Gori za svojim predstavljanjem u državnim institucijama", rekao je Vučinić.

On je naveo i da je vladavina Demokratske partije socijalista (DPS) donijela propast industrije i ostajanje bez posla hiljada radnika iz realnog sektora.

"U skoro čitavom tom periodu odgovor na takvu socijalno ugrožavajuću politiku bio je skroman i bez značajnijeg uspjeha sve do 2004. godine kada je u nikšićkoj Željezari oformljena jaka sindikalna organizacija pod vođstvom Janka Vučinića kasnije osnivača Radničke partije. Ta jaka sindikalna organizacija ne samo što uspjeva da odbrani interese radnika Željezare već i u narednom veoma izazovnom periodu postaje okosnica borbe i bunta radnika Nikšića i čitave Crne Gore", rekao je lider Radničke partije.

Podsjetio je da je 2011. godine sindikat Željezare učestvovao u predvođenju građanskih protesta motivisanih lošim socio-ekonomskim stanjem u državi...

"Ulaskom Janka Vučinića u parlament kao nestranačke ličnosti takođe prepoznatog kao neprikosnovenog borca za radnička prava, stiču se uslovi da se podrška radničke klase formalizuje i politički. Na praznik rada 2015. godine osniva se Radnička partija kao kostituent Demokratskog fronta i od tada do danas nastavlja svoju misiju i kontinuitet kao partija zaštitinica radnika i radničkih prava u Crnoj Gori", rekao je Vučinić.

Naveo je i da je Radnička partija zajedno sa svojim koalicionim partnerima iz Koalicije Za budućnost Crne Gore dok su bili dio parlamentarne većine potvrdila da se i kao vladajuća partija beskompromisno bori za prava radnika.

"Donošenje novih zakona, izmjena zakona i amandmana na naš predlog koji su i dalje u pravcu socijalne pravde i socijalne jednakosti svjedoči o dosljednosti naše politike. Nova pozicija u raspodjeli državne vlasti uslovila je nove izazove na koje je Radnička partija dala adekvatan odgovor", kazao je Vučinić.

Poručio je da je glavni zadatak partije ostvarenje ekonomskog, kulturnog, političkog i uopšte društvenog prosperiteta Crne Gore "bez obzira na politčka dešavanja, previranja i prekrajanja izborne volje građana".

"Ostajemo dosljedni izvornim principima socijalne pravde, jer je Radnička partija nastala i kao odgovor na postajnje lažne ljevice u takozvanim socijaldemokratskim partijama palog režima. Mi smo partija koja svoj politički program svjedoči djelima", poručio je Vučinić.

Bonus video: