I Zakonodavni odbor podržao odlaganje izbora

Druga tačka, izmjene i dopune Zakona o državnoj upravi nijesu razmatrane jer predlagač nije došao na sjednicu

30403 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zakonodavni odbor prihvatio je većinom glasova predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi. Za je glasalo šest poslanika iz partija nove većine (DPS, LP, SNP) dok je protiv bilo njih troje (DF, Demokrate).

Druga tačka, izmjene i dopune Zakona o državnoj upravi nijesu razmatrane jer nema predlagača.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović kazao je da ako se usvoje "neustavne" izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi ta partija će napustitu Odbor za izbornu reformu.

"U fingiranju nekih dogovora da se dođe do nekih dobrih rješenja, mi nećemo učestvovati", kazao je Martinović na sjednici Zakonodavnog odbora.

Povezani članci

04. Maj 2022.

Odbor dao zeleno svjetlo za odgađanje izbora

Poslanički klubovi Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), “Crno na bijelo” (URA i CIVIS), Bošnjačke stranke (BS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dostavili su Skupštini 28. aprila inicijativu kojom se traže dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština za 30. oktobar ove godine.

Dopunama predloga Zakona traži se odlaganje izbora u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Glavnom gradu Podgorici i u Skupštini Opštine Golubovci - opštine u okviru Glavnog grada.

foto: Boris Pejović

Đukanović je do sada raspisao izbore za Bijelo Polje i Šavnik za 12. jun, a ranije je za 5. jun vanredne u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i na Žabljaku. Izbore u Podgorici raspisao je za 19. jun, a do kraja jula trebalo je da raspiše izbore u još nekoliko opština.

Dnevni red sjednice prethodno je proširen sa dvije tačke - izmjene zakona o akcizama i PDV-u

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković kazao je da je ustavni osnov predloga sadržan u članu 16 Ustava.

"Smatrali smo cjelishodnim i svrsishodnim da se objedini raspisani izbori. Vjerujem da ćemo u ovom periodu intenzivirati rad na izbornom zakonodavstvu", kazao je Živković obrazlažući predlog.

Martinović je rekao da je predsjednik države već jednom vratio ovakav zakon i vjerovatno će ga ponovo vratiti.

"Upravo prvi ko je podržao ovakvu inicijativu je kvazi-premijer Abazović i mene to ne čudi. Ja sam njega više puta, kao koordinatora bezbjednosnih službi i za Milovića i Lazovića, ali nijesam dobio odgovor. Zato me ne čudi što je Abazović pohrlio da podrži nešto neustavno".

foto: Boris Pejović

On je poručio da mogu da odlažu izbore do u nedogled ali će ih stići "sud naroda".

"Ušli ste u nadležnosti predsjednika države, možda vam je to on dozvolio...da ste htjeli iskreno da objedinite izbore objedinili biste ih u junu ili julu, a ne za oktobar. Zato Vas još jednom, g. Živkoviću, pozivam da povučete ovaj predlog", rekao je Martinović.

Živković je odgovorio da se ne slaže sa tim da se radi o gaženju Ustava.

"Da li je inicijativa u skladu sa Ustavom ocijeniće Ustavni sud", kazao je Živković.

On je rekao da će građani imati priliku da se izjasne i daju svoj sud o svim političkim subjektima na izborima, kada god oni budu.

Martinović je nazvao "političkim šamaranjem" optužbe DPS-a za kupovinu glasova na račun onih koje je podržao.

Martinović je kazao da će ova "kvazi vlada" biti najgora u istoriji.

"Pristali ste da vam ministri budu sa srednjom školom, da vam turizmolog bude ministar unutrašnjih poslova", naveo je Martinović.

Živković je odgovorio da su Demokrate podržavale vladu koja je zaustavila proces učlanjenja Crne Gore u EU.

"Građani nijesu glasali za to, za revanšizam, za katastrofalno stanje u ekonomiji. Nijesu glasali za podjele", poručio je Živković.

On je dodao da nije našao u Ustavu i pozitivnim međunarodnim propisima da je nemoguće promijeniti vlast u redovnoj skupštinskoj proceduri i da Martinović priču o "prekrajanju izborne volje građana" koristi u političke svrhe, što smatra legitimnim.

Živković je poručio da je DPS najjači politički subjekt od kojeg će zavisiti odluke koje Vlada donosi.

Martinović je podsjetio da je bivša vlada uvela prinudnu upravu u dvije opštine, a nova većina sada želi da produži mandat vlasti i u tim opštinama.

On je odgovarajući na komentar Živkovića, da su isto predlagale ranije i Demokrate, kazao da njihov predlog nije sadržavao datum održavanja izbora.

Predrag Sekulić (DPS) rekao je da će mu biti žao ako Demokrate napuste Odbor za izborno zakonodavstvo, iako im neće biti prvi put.

"Žao mi je što Demokrate nijesu dio nekih evropskih procesa", naveo je Sekulić.

On predlaže da Odbor predloži amandman u kojem bi naveo da "izbori treba da budu održani do 30. oktobra". Smatra da je predlagač tu napravio previd.

Sekulić je rekao da su Demokrate postale parlamentarna stranka, a da nijesu izašli na izbore.

"Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi".

Poručio je da nije evropski način ponašanja ucjenjivanje "ako vi to usvojite, mi to nećemo".

Martinović je odgovorio da Sekuliću možda nije prijatno što je pomenuo Skaj aplikacije.

On je prethodno kazao da se u prepiskama ne pominju funkcioneri Demokrata, a za DPS neka se vide.

Više puta je reagovao poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović da se polemika sa Martinovićem prekine.

Sjednici prisustvuje i ministar finansija Aleksandar Damjanović koji treba da obrazlaže predloge izmjena zakona o akcizama i PDV-u.

"Već sat i po niko od nas ostalih poslanika nije mogao da dođe do riječi.. Ovdje nam je predlagač, ministar Damjanović, koji treba da obrazlaže na plenumu važnu tačku za građane. Mi smo sad blokirali i ministra pričom o Markovim konacima", rekao je Popović.

Predsjednica Odbora Maja Vukićević rekla je da je namjera da se Odbor izjasni o tim tačkama kako bi sjednica Skupštine mogla da se održi.

Ona je rekla.da DF ne podžzava ovaj predlog jer se ne radi o objedinjavanju, već o odlaganju izbora.

"Ovo je još jedan pokušaj odlaganja izbora jer neke partije koje su napravile neke neprincipijelne koalicije, žele da pobjegnu od suda naroda". Kazala je da je predlog neustavan, a određivanjem datuma izbora predlagači se miješaju u nadležnosti predsjednika.

Bonus video: