Đurović: Očekujem da će pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC biti riješeno u skladu sa Ustavom

Šefica Delegacije EU je naglasila da dijalog treba da se odvija u Parlamentu i iskazala očekivanje da će aktuelna politička dešavanja doprinijeti većoj stabilnosti i boljem funkcionisanju institucija

12446 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa šeficom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku su razmijenjena mišljenja o važnosti podrške i pomoći Evropske unije našoj zemlji, "uz obostrano očekivanje da će svi politički akteri dati konstruktivan doprinos u obezbjeđivanju neophodnih reformi, kako bi proces evropske integracije Crne Gore u EU bio značajno ubrzan do kraja mandata aktuelnog skupštinskog saziva."

"Predsjednica Đurović je naglasila da naša zemlja dosljedno ostaje na svom evropskom i evroatlantskom putu, te da će kao pouzdana članica i partner NATO saveza posvećeno ispunjavati obaveze. S tim u vezi, ona je navela da je za Crnu Goru kao zemlju kandidata koja je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu, od izuzetne važnosti da institucije Evropske unije uvaže potrebu proširenja za zemlje Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Skupštine.

Đurović je, osvrnuvši se na neophodne reforme u poglavljima 23 i 24, ocijenila da posljednja dešavanja idu u prilog posvećenoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"U tom kontekstu, ona je izrazila uvjerenje da će „put u evropsku porodicu kojoj želimo da pripadamo u punom kapacitetu“ biti olakšan upravo na osnovu individualnih postignutih rezultata. „Kao zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, a tri privremeno zatvorila vjerujemo da ćemo u najskorijem periodu dobiti Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila kako bismo pri kraju ovog mandata dobili i datum kada bi Crna Gora mogla postati članica Evropske unije“, navela je Đurović, piše u saopštenju.

Kako je saopšteno, "u cilju izgradnje zrelog društva", u fokusu mandata Đurović, biti kontinuirani dijalog i saradnja svih političkih aktera.

Ona je, kako se navodi, naglasila i "važnost jačanja kontrolne i nadzorne uloge zakonodavnog doma, pri čemu je od krucijalnog značaja saradnja sa DRI."

"Predsjednica Đurović je izrazila očekivanje da će pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC biti riješeno u skladu sa Ustavom i zakonom kao sa svim ostalim vjerskim zajednicama, apostrofirajući da je važno naglasak djelovanja usmjeriti na ekonomiju", piše u saopštenju Skupštine.

Kako je saopšteno iz Skupštine, šefica Delegacije EU je naglasila da dijalog treba da se odvija u Parlamentu i iskazala očekivanje da će aktuelna politička dešavanja doprinijeti većoj stabilnosti i boljem funkcionisanju institucija.

"Ona je navela da je u prethodnom periodu proces evropskih integracija bio značajno usporen i poručila da Crna Gora kao jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva poglavlja, treba predano i povećeno da radi na zatvaranju, u čemu će Evropska unija nastaviti da bude pouzdan partner", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: