Radulović pisao Abazoviću i Novoviću: Zahtijevam preispitivanje odgovornosti i Čarapić, Medenice, Stankovića, Katnića...

"Vaš odnos prema ovim krivičnim prijavama koje su dokumentovane brojnim dokazima, a koje tretiraju najznačajnije državne funkcionere u prethodnih trideset godina, će pokazati vašu spremnost za istinsku borbu protiv visoke korupcije i demontažu hibridnog kriminogenog režima koji je zarobio državu"

14629 pregleda 15 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović

Branko Radulović, poslanik Pokreta za promjene (PzP) u Skupštini Crne Gore obratio se predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću da kako je kazao "hitno preispitaju i zaustave pogrešne, protivzakonite i kriminalne radnje, koje su proizvele i proizvode značajne materijalne, ekološke i razvojne štete, te bi njihovo dalje djelovanje bitno uticalo na devastaciju najvažnijih resursa i proizvelo ogromne finansijske gubitke i odredilo budućnost Crne Gore".

"U tom cilju neophodno je procesuirati krivične prijave koje, koje sam ranije dostavio Tužilaštvu. Naime, u cilju zaustavljenja realizacije pogrešnih odluka, protivzakonitih i kriminalnih radnji sam u dužem vremenskom periodu ukazivao na pogrešno činjenje, procesuirao mnoge inicijative, predlagao rešenja i konačno podnio brojne krivične prijave. Međutim, sve je bilo uzalud. Nailazio sam na "zid ćutanja" bilo da su u pitanju premijer, ministri, vrhovni državni tužilac, glavni specijalni tužilac ili šef specijalnog policijskog odjeljenja. U rijetkim situacijama sam dobijao odgovor da su predmeti kompleksni i da se nalaze u izviđaju. Siguran sam da je jedina istina da su interesi pojedinih političara, tajkuna i povezanih lica bili ispred javnog interesa", istakao je Radulović u zahtjevu, saopšteno je iz PzP.

On je dodao da je zabrinjavajuće da prethodna Vlada, i pored njegovih upozorenja čak i prijetnji, nije ništa učinila da ove radnje na koje je konkretno ukazivao preispita i zaustavi.

"Kako ste najavili da su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, preispitivanje štetnih ugovora i ekonomski razvoj, osnovne odrednice 43. Vlade, kao i diskuntinuitet dosadašnjih praksi i profesionalan rad SDT-a, to očekujem vaše hitno postupanje. Takođe očekujem, ne samo zaustavljanje kriminalnih radnji već i nadoknađivanje učinjenih šteta, raskidanje štetnih ugovora i snošenje krivične odgovornosti aktera kriminalnih djela. Zahtijevam preispitivanje odgovornosti ne samo direktnih aktera, već i prethodnih vrhovnih državnih tužilaca Ranke Čarapić, Vesne Medenice protiv kojih sam već podnio krivične prijave, ali i gospodina Ivice Stankovića, Milivoja Katnića i Dragana Radonjića, zbog nepostupanja po krivičnim prijavama i opstruiranja krivičnog postupka. Vaš odnos prema ovim krivičnim prijavama koje su dokumentovane brojnim dokazima, a koje tretiraju najznačajnije državne funkcionere u prethodnih trideset godina, će pokazati vašu spremnost za istinsku borbu protiv visoke korupcije i demontažu hibridnog kriminogenog režima koji je zarobio državu. To će odrediti tempo evropskih integracija i ispunjenje kriterijuma iz poglavlja 23. i 24.", naveo je Radulović.

Po njegoviom riječima, od brojnih krivičnih prijava koje je lično, ili sa kolegama iz PzP podnosio VDT-u, zbog hitnosti djelovanja važnog po budućnost Crne Gore, izdvojiće sljedeće:

"Krivična prijava od 14.02.2011.godine, protiv Mila Đukanovića, Silvija Berluskonija i sedam drugih lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, prije i tokom tenderskog postupka prodaje i dokapitalizacije dijela akcija EPCG A.D. italijanskoj kompaniji A2A S.p.A i prodaje i dokapitalizacije dijela akcija CGES A.D. italijanskoj kompaniji Terna Group S.p.A.

Krivična prijava od 13.10.2014.godine, protiv Mila Đukanovića, Olega Deripaske i 30 lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi sa poslovanjem Kombinata aluminijuma Podgorica.

Krivična prijava od 22.06.2017.godine, protiv Mila Đukanovića i devet lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi sa eksploatacijom cvenih boksita u Nikšiću.

Krivična prijava od 29.06.2020.godine, protiv Duška Markovića i pet lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi sa tzv. ekološkom rekonstrukcijom TE Pljevlja I.

Krivična prijava od 29.06.2020.godine, protiv Duška Markovića i četiri lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi sa načinom izgradnje HE Komarnica", naveo je Radulović.

Radulović je naveo i da je Abazoviću i Novoviću dostavio navedene krivične prijave i poručio da im stoji na raspolaganju da u direktnoj komunikaciji da dodatno objašnjenje na brojne navode date u prijavama.

Bonus video: