Marković Zaevu: Naše iskustvo će vam biti potrebno i stojimo vam na raspolaganju

"Crna Gora je kao nova članica NATO zainteresovana da proces proširenja bude nastavljen u regionu Zapadnog Balkana i šire na one zemlje koje svoju perspektivu vide u Sjevernoatlantskom savezu. To je preduslov napretka", rekao je Marković
73 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković Makedonija, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković Makedonija, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.10.2017. 18:24h

Predsjednici Vlada Crne Gore Duško Marković i Makedonije Zoran Zaev zaključili su u ponedjeljak na službenim razgovorima vođenim u Skoplju da između dvije prijateljske države ne postoje otvorena ni neriješena pitanja, da su odnosi odlični i da se razvijaju na dobrobit građana obiju zemalja te da mogu i treba da predstavljaju primjer u cijelom regionu Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da su se Marković i Zaev posebno su tokom razgovora fokusirali na konkretne mogućnosti saradnje u privlačenju stranih investicija, pa je u tom smislu ocijenjena je interesantnom inicijativa Zaeva da značajni investitori u jednoj državi dobiju mogućnost olakšica u drugoj.

Zaev je iskazao naročito interesovanje za iskustva Crne Gore i procesu evropskih i evroatlantskih integracija, dok je Marković u tom kontektu iskazao spremnost Crne Gore da podijeli sa Makedonijom znanja stečena tokom integracionih procesa.

"Naše iskustvo će vam biti potrebno i stojimo vam na raspolaganju", rekao je Marković izrazivši očekivanje da će Makedonija u najkraćem roku deblokirati svoje integracione procese.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je upoznao Zaeva i sa ekonomskim pokazateljima Crne Gore rekavši da je članstvo naše zemlje u NATO osnažilo i naše investicione potencijale, poboljšalo naš investicioni ambijent i time dodatno pojačalo interesovanje investitora za Crnu Goru.

Marković je takođe čestitao Zaevu "odličan rezultat njegove političke stranke na jučerašnjim lokalnim izborima u više makedonskih opština ocijenivši da svakoga moraju ohrabriti rezultati koji regionu daju evropsku i evroatlantsku perspektivu".

"Crna Gora je kao nova članica NATO zainteresovana da proces proširenja bude nastavljen u regionu Zapadnog Balkana i šire na one zemlje koje svoju perspektivu vide u Sjevernoatlantskom savezu. To je preduslov napretka", rekao je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore razgovarao je i sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

"Na sastanku je zaključeno da su dvije države saradnjom u kolokaciji diplomatskih predstavništava utrle put snažnijoj ekonomskoj saradnji. Ocijenjeno je da je prijateljstvo Crne Gore i Republike Makedonije trajno i održivo" piše u saopštenju Vlade Crne Gore.

Marković posjetu Makedoniji produžava i u utorak kada će učestvovati u radu Samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope koji se održava u Skoplju 16. i 17. oktobra na temu "Novi dogovor za novo vrijeme: Može li Region da se takmiči u globalnom miljeu".

Bonus video: