Bečić: Vrijednosti savremene Evrope prihvatiti i dosljedno sprovesti

"Deveti maj je naše opredjeljenje. Antifašizam je naša zakletva. Evropska unija je predmet našeg stremljenja", kazao je lider Demokrata

8310 pregleda 9 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Deveti maj - Dan pobjede i Dan Evrope, jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji čovječanstva, koji svojom simbolikom trajno obavezuje da ne skrenemo sa našeg antifašističkog puta i da vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa moraju biti u potpunosti prihvaćene i dosljedno sprovedene i u savremenom crnogorskom društvu, poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Kako se budućnost našeg kontinenta ne bi nikada više oblikovala sukobima i kako se, kao što je to slučaj sa bezbjednosnim izazovima kojima danas svjedočimo, nikada više ne bi sastojala u agresiji jednih na druge suverene države, pobjeda nad najvećim zlom koje je svoje najstrašnije ishode imalo sredinom dvadesetog vijeka mora na dnevnom nivou biti opomena svima. Crna Gora je prošle godine nizom svečanosti, u čijoj organizaciji sam, između ostalih, imao čast da učestvujem, obilježila 8 decenija od izbijanja Trinaestojulskog ustanka, prvog u tadašnjoj Evropi. I danas je prilika da se poklonimo tim herojima. Takav jedan jubilej dodatno nas obavezuje na specijalan odnos svih društvenih činilaca u našem društvu kada je riječ o njegovanju svih oblika različitosti, koji se tako lijepo stapaju u međunacionalni i međuvjerski sklad i suživot, na koji smo svi ponosni. Oni koji i u primisli imaju narušavanje te zaostavštine koja je od strane naših predaka građena u decenijama iza nas, ne zaslužuju ni trunku medijskog prostora, a kamoli uvažavanje za kredibilnog partnera na političkoj pozornici", naveo je Bečić u čestitki.

Stoga je, kako je kazao, upravo na 9. maj, koji ima dvostruko pozitivno značenje, prilika da Demokratska Crna Gora "još jednom iskaže svoje snažno opredjeljenje" za evropske integracije, ali i održavanje i snaženje partnerstva u okviru Atlantskog saveza.

"U tom smislu, ono što ovih dana možemo vidjeti jedino kao antievropsko ponašanje, gaženjem svih pravnih normi, počevši od onih najviših – ustavnih, mora što prije prestati, ako se želi iskreno pripadati društvu koje sa najuzvišenijim osjećanjima obilježava Dan Evrope. Gaziti Ustav, zakone i Poslovnik Skupštine Crne Gore ne ide ni u istu rečenicu sa poštovanjem evropskih postulata demokratije, vladavine prava i osnovnih ljudskih prava i sloboda. Deveti maj je naše opredjeljenje. Antifašizam je naša zakletva. Evropska unija je predmet našeg stremljenja. U to ime, još jednom svim građankama i građanima, kao i našim evropskim partnerima, najsrdačnije čestitam 9. maj", zaključio je Bečić.