Dići ćemo ruku za bolje pravosuđe

Nikada nam nije bilo potrebnije poštenje, pamet i sloga, a ako se ne opametimo - trokraki hibridni kriminogeni režim će se i formalno vratiti zaogrnut zastavom EU. Volio bih kada bismo došli i do većine od 54 za ustavne promjene i izmjene izbornih zakona, nadam se da će Demokrate uvažiti širi kontekst

28520 pregleda 48 komentar(a)
”Ovakvi kakvi smo, dovodimo u pitanje ne samo napredak, već i opstanak Crne Gore”: Radulović, Foto: BORIS PEJOVIC
”Ovakvi kakvi smo, dovodimo u pitanje ne samo napredak, već i opstanak Crne Gore”: Radulović, Foto: BORIS PEJOVIC

Poslanički klubovi Demokratskog fronta (DF) i Pokreta za promjene (PzP) podržaće u Skupštini optimalna, reformska i programska rješenja u korist Crne Gore, a biće i dio većine od 41 i 49 kada je riječ o kvalitetnim personalnim rješenjima u pravosuđu, najavio je poslanik Branko Radulović (PzP).

”Nadam se da će Demokrate uvažiti širi kontekst i biti aktivni dio takvog pristupa”, rekao je on u intervjuu “Vijestima”.

Radulović je šef Poslaničkog kluba PzP-a, koji djeluje u okviru DF-a. Međutim, u Skupštini DF i PzP imaju posebne poslaničke klubove.

On smatra da novi koncept manjinske vlade, kao tranzicioni period, sa aktivnim učešćem opozicije, može biti pozitivan, ali upozorava na “netransformisani DPS” i da, ako se nastavi kao do sada, “trokraki hibridni kriminogeni režim će se i formalno vratiti poslije sljedećih izbora zaogrnut zastavom EU, sa ili bez Dritana Abazovića ili Vladimira Jokovića”.

Da li je, prema Vašem mišljenju, manjinska Vlada dobro rješenje, ili je trebalo ići na izbore?

Pokušaću da budem racionalan u sve složenijim okolnostima. Prethodni eksperiment vlade, stanje, isključivost i međusobni odnosi su bili neodrživi. Izbori u ovom momentu bi bili “već viđeno” bez obzira što se junačimo i čak bez obzira na moguće izborne rezultate. Novi koncept manjinske vlade, kao tranzicioni period, sa aktivnim učešćem opozicije, može biti pozitivan - reforme, rješenja, procesi, slobodni izbori i ono što je mnogo važno, povećanje koalicionog kapaciteta za one iz opozicije koji su sada bili neprihvatljivi.

Koliko god se sa pravom pozivali na demokratska načela, koliko god je nepravedno upoređivati diktatore i žrtve, to je istina, toliko je još predrasuda među nama, straha da se ne ponove tragične devedesete, ludaka po regionu i šire, intenzivnih globalnih dešavanja i naše zavisnosti od strane pomoći i podrške. Ne mislim da je motiv nastanka tzv. manjinske Vlade bio dil sa kriminalcima i režimom, već posljedica okolnosti, potrebe i ambicije.

Krajnji oblik je posljedica i “trulih kompromisa” koji će uticati na funkcionalnost, kompetentnost, programske odrednice, sveobuhvatnost reformi i dinamiku rada. Predloženi programski prioriteti već sada pokazuju nedostatak važnih segmenta demontaže, tranzicije i reformi. Gospodin Abazović i pojedini ministri već su toga svjesni i prihvataju nova rješenja. Personalni sastav ukazuje na nedostatak određenih ekspertskih znanja i iskustava, posebno u kontekstu vrijemena, složenosti i promjenljivosti.

Ukoliko sam naivan, te je ova Vlada nastala kao sivi dil i slabost gospodina Abazovića ili gospodina Jokovića, što bi za mene bilo poražavajuće, to će se uskoro pokazati na dosljednosti i intenzitetu u demotaži kriminalne hobotnice.

Kakav će biti vaš odnos (PZP-a i DF-a) pri donošenju odluka u parlamentu?

Dva kluba DF-a su se već jasno odredila. Sve ono što su optimalna, reformska i programska rješenja u korist Crne Gore i građana mi ćemo podržati, inicirati i nadograđivati. Sve ono što je loše mi ćemo imati krajnje kritičan odnos i nuditi rješenja. To smo pokazali već na prvim sjednicama. Bićemo i dio i 41 i 49 kada su u pitanju kvalitetna personalna rešenja u pravosuđu koja garantuju izgradnju Crne Gore kao pravne države.

Nadam se da će Demokrate uvažiti širi kontekst i biti aktivni dio takvog pristupa. Volio bih kada bi došli i do 54 za ustavne promjene i izmjene izbornih zakona. Prije svega zbog uvođenja direktne demokratije i eliminacije partitokratije. (Milo) Đukanovićev DPS biće opstrukcija suštinskim reformama. Siguran sam da koliko je reformski proces kvalitetniji, toliko će na sljedećim izborima nereformisani DPS biti manji.

Vi i neke Vaše kolege nijeste prihvatili ponudu premijera Dritana Abazovića za učešće u Vladi. Da li ste pogriješili?

Da i ne. Da, da bi se pomoglo na prvoj liniji fronta državi kada je najteže. Ne, zbog principa i konstruktivne greške koja se ističe od strane netransformisanog DPS-a i posebno Đukanovića. U ovakvoj kontaminiranoj Crnoj Gori bi određeni zlonamjernici konstruisali glavni moj “motiv”.

Međutim, sa pozicije koju imam sve ću učiniti da se ostvare reforme zbog kojih sam u politici, te u tom cilju sam već uputio zahtjev da mi se dostave mišljenja na 12 rezolucija, koje sadrže preko 400 rješenja, a koje sam uputio čak u decembru 2020. godine. “Eksperti” su ih samo verbalno hvalili.

Smatrate li da se, podrškom manjinskoj Vladi, netransformisani DPS vraća kao glavni politički akter?

Zavisi od nas, sadašnje opozicije i činilaca sadašnje vlasti, posebno GP URA i SNP-a. No, on i oni nijesu faktički ni odlazili, danas su samo glasniji i samouvjereniji. Ukoliko nastavimo kao do sada, nikako - trokraki hibridni kriminogeni režim će se i formalno vratiti poslije sljedećih izbora zaogrnut zastavom EU, sa ili bez Abazovića ili Jokovića, možda bez nekoliko drugorazrednih ili trećerazrednih izvršilaca u piramidi, koji će krivično odgovarati i biti potvrda navodno uspostavljene pravde.

Ukoliko se mi opametimo i istovremeno se konsoliduje EU, predstoji nam težak ali ostvarljiv put opstanka i istinskog napretka Crne Gore. Tada bi mi bili dio sljedeće stvarno reformske i evropske vlade, koja bi uvela Crnu Goru u EU na osnovu kvalitetnih rezultata, a ne zbog geopolitičkih interesa.

Kakav treba da bude odgovor novonastale opozicije?

To je suštinsko pitanje sa dalekosežnim posljedicama. Moramo stvoriti neformalnu koaliciju za dobro Crne Gore i imati aktivan i kreativan pristup tokom trajanja ove vlade. Naša platforma mora biti “Izgradnja istinske evropske, građanske i napredne Crne Gore”. Zato, nikada nam nije bilo potrebnije poštenje, pamet i sloga.

Moramo imati svijest o poražavajućoj crnogorskoj stvarnosti, regionalnim i globalnim izazovima. Moramo imati jasne, optimalne i državničke odgovore i rješenja na sva pitanja i izazove, bez obzira što je i ko je u pitanju, da li su to kriminalci, gladni, susjedi, region, EU, (Vladimir) Putin i Rusija, imperijalisti, pravda, ekonomija i mnogo toga važnog i sudnjeg.

Mnogo je otvorenih pitanja o sadašnjosti i budućnosti Crne Gore, podjele su nikad dublje. Ko je kriv za ovo stanje?

Niko drugi no elita. Ne vjerujem u teoriju da smo mi kao narod sa određenom genetskom manom. Politička elita koja je dio živog hibridnog kriminogenog režima i koja je degradirala sve vrijednosti prethodnih 30 godina, potrošila mnoge resurse i pretpostavke. Međutim i mi, tzv. pobjednici od 30. avgusta, koji smo učinili sve da obismislimo i uništimo istorijsku priliku. Neko prije, neko kasnije, neko više, neko manje. Mi kao da živimo život apsurda i van vremena.

Pitam se da li smo svjesni da globalna kretanja i interes mogu da dovedu do samouništenja većeg dijela svjetske populacije, bilo da su u pitanju posljedice imperijalističkih i revizionističkih ratova, finansijskih malverzacija, zdrastvenih šokova, klimatskih promjena, nedostatka energije, hrane ili vode. Da ovakvi kakvi smo dovodimo u pitanje ne samo napredak već i opstanak Crne Gore. Bojim se da će sadašnja brojna otvorena pitanja imati tragičan epilog.

Potrebna “sanaderizacija”

Sve brojniji su slučajevi koji ukazuju na sraslu kriminalnu hobotnicu, pojavljuju se novi dokazi povezanosti vrha policije i kriminalnih grupa. Kako se sa ovim može izboriti?

Jasno je da sraslu hibridnu hobotnicu kriminalaca, policajaca, tužilaca, sudija i vrha vlasti ne mogu demontirati, neutralizovati i procesuirati sami gospodin Abazović i gospodin Novović, da se to ne može učiniti samo sa Zakonom o porijeklu imovine. Neophodan je sistemski pristup i mnogo veća snaga. Zato sam u rezolucijama predložio otvaranje tajnih dosijea, vetting proces po dubini, kao u Albaniji i mnogim zemljama, preispitivanje imovine, reizbor svih tužilaca i sudija, formiranje specijalnog policijskog tima. Predlog gospodina (Andrej) Milovića o formiranju specijalnog suda je pametan.

Prije neki dan sam uputio zahtjev gospodinu Abazović i gospodinu Novoviću da zaustave konkretne krminalne radnje i procesuiraju pet krivičnih prijava, koje sam podnio u prethodnih deset godina protiv Mila Đukanovića i 52 lica, za teška krivična djela i štetu od oko deset milijardi eura. To će biti test i za njih dvojicu i borbu protiv kriminogene hobotnice. Nama je potrebna “sanaderizacija”.

Tehnički i suštinski rebalans budžeta potreban do jula

Stanje u ekonomiji je vrlo kompleksno. Čini ste da ste u Skupštini postigli saglasje sa novim ministrom finansija Aleksandrom Damjanović oko mogućih rješenja?

Da, mi smo stari znanci i istomišljenici iz Skupštine. Stanje nam je krajnje problematično i neizvjesno. Potreban je ne samo tehnički već i suštinski rebalans budžeta do jula mjeseca. Bilans stanja, nova ekonomska i socijalna politika, sektorske reforme, razvojna banka, institut za razvoj, “zreli” projekti, garantni fond, održive investicije, robne rezerve, berze hrane, nova poreska politika i disciplina, socijalni karton i mnogo toga novog i drugačijeg treba usaglasiti u složeni i održivi algoritam.

Bonus video: