Bulatović: Nisam učinio ništa nedostojno funkcije

“Prirodno je da opozicija misli da ja ne treba da budem predsjednik Opštine. Vi me smijenite, ako možete, ja ću vam čestitati, nema problema… Da sam učnio nešto nečasno, ja bih sam podnio ostavku i ne bih vam sada gledao u oči”, poručio je Bulatović

10361 pregleda 2 komentar(a)
Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović
Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović, saopštio je da smatra da nije učinio bilo šta nečasno i nedostojno funkcije, iako je pravosnažno osuđen za zaloupotrebu službenog položaja.

On je to rekao, tokom prvog dijele sjednice Skupštine opštine (SO), na čijem dnevnom redu je i izvještaj o njegovom radu, a nakon što su odbornici opozicije problemtizovali činjenicu da i dalje obavlja funkciju.

Predsjednik Opštine kažnjen je uslovnom kaznom zatvora, jer je u prijavi za stručno osposobljavanje Policijskoj akademiji u Danilovgradu, svojeručnim potpisom i pečatom lažno prikazao da Marko Matović radi na poslovima komunalnog policajca. Matović, u to vrije, nije bio u radnom odnosu,a nakon obuke postavljen je na čelo Komunalne policije.

“Prirodno je da opozicija misli da ja ne treba da budem predsjednik Opštine. Vi me smijenite, ako možete, ja ću vam čestitati, nema problema… Da sam učnio nešto nečasno, ja bih sam podnio ostavku i ne bih vam sada gledao u oči”, poručio je Bulatović opozicionim odbornicima.

Sjednica SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Tvrdi da je osuđen jer je pomogao Matoviću , koji je je takvu pomoć, kaže predsjedik Oštine, zasluživao. Bulatović je kazao da nema čega da se stidi, jer, kako je objasnio “nije ništa pronevjerio ili ukrao”. On smatra da treba da se stide “oni iz bivše lokalne vlasti, koji su samohrane majke ostavljali bez posla”.

Osvrćući se na rezultate aktuelne vlasti u Kolašinu, odnsno izvještaj o svom radu, Bulatović tvrdi da su uredili finansijsko stanje.

“Budžet koji smo naslijedili bio je 2,3 milona eura, a za ovu godinu, na primjer, je 5,2 miliona eura. To govori,, najprije o ozbiljnosti našeg rada. I pored činjenice da smo vraćai milion eura duga godišnje, nikada nijesmo kasnili sa izvršenjm finansijskih obaveza. Pomagali smo sve subjekte u našoj opštini, poklonili smo značajnu pažnju u sport i kuturi, pomagali poljoprivredu kao i ranjive grupe. Pomagali smo i pojedince, koji su bili u teškim zdravstvenim problemima ili nekoj drugoj nevolji“, kazao je on.

Odborni Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da, to što je Bulatović zloupotrebio položaj za vrijeme mandata i na štetu Oštine, „predstavlja smetnju za obavljanje te funkcije i podrazumijeva prestanak mandata po sili zakona“. On je zamjerio predsjedniku SO Milanu Đukiću što još nije saopštio svoj stav oko pravosnažne presude Bulatoviću, to jest, čini li ga djelo za koje je osuđen nedostojnim da bude predsjendik Opštine.

„Nijesmo čuli Vaš stav po tom pitanju... Iako zakon ne razdvaja koja su to djela koja bi predsjednika Opštine činila nedostojnim za obavljanje te funkcije, naš stav je da je zloupotreba službenog položaja, sa funkcije predsjednika Opštine, a protiv te Opštine, predstavlja smetnju za obavljanje te funkcije i to podrazumijeva prestanak mandata po slili zakona“, reko je Zeković.

Odbornik SDP je kritikovao i odnos izvršne vlasti prema institutu odborničkih pitanja. U izvještaju o radu predsjednika Opštine, kaže Zeković, nema podataka iz kojih bi se moglo zaključiti šta je sve izvšna vlast radila tokom minule godine, ali i tokom mandata, koji je pri kraju.

sjednica SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

„Izvještaj predsjednika Opštine jeste „širok i obiman“, ali ja bih više volio da je sadržajan, pa da iz njega možemo utvrditi šta je sve Opština radila u predhodnom mandatu. Ovaj izvještaj ne sadrži šta ste radili na infrastrukturi, šta na normativnim, šta, na primjer, kad je riječ o upravnim potupcima... Bilo bi vrlo važno da imamo upotredne podatke i konkretne brojke, koje bi pokazale vaš, eventualni, uspjeh i učinke. Tekući troškovi na bruto zarade zaposlenih u opštinskoj administraciji bili su 2018. godine 618.000 eura. Ti troškovi danas su u 1,025 miliona eura. Konstantno pitam šta građani dobijaju za oko 350.000 eura više godišnje. Otprilike oko milion više za četvorogodišnji mandat je „pojeden“ u potrošnji, pa pitam šta su građani za to dobili“, rekao je Zeković.

Prema riječima Bojana Medenice iz Demokrata, Bulatović , nakon pravonažne presude, ne može obavljati funkciju, pa njegov izvještaj nije za komentarisanje.

On je, polemišući sa Bulatovićem i odbornikom DPS Nikolom Lakićevićem, nakon što pomenuli visinu zarada odbornice Demokrata Zorane Bakić, reko da su to netačne informacije. Tvrdi da su „te dezinformacije objavljene pod uticajem nekih od funkcionera DPS“.

Predsjendik SO Đukić je kazao da će na kritike na svoj račun, koje dolaze iz redova i opozicije, ali i od njegovih koalicionih partnera, odgovoriti na kraju.

Odbornicima je, nakon što je to zatražila Željka Vuksanović iz SDP, dostavio i izvještaj sekretara Skupštine Ognjena Šćepanovića, to jest njjgov stav oko toga da li Bulatoviću treba da prestane mandat. Takođe, Đukić je kolegama u lokalnom parmentu dostavio i svoj zahtjev Šćepanoviću, od kojeg je tražio tumačenje obaveze Skupštine oko tog problema. Đukić je dostavio i svoj dopis Upravnoj inspekciji, od koje traži inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zkaona o lokalnoj samoupravi i Službi SO Kolašin.

U nastavku sjednice SO, na dnevnom redu su, između ostalog, predlozi odluka o sufinansranju adaptacije zajedničkih zgrada, komunalnom redu, te izvještaji o radu i finansijski izvještaji preduzeća „Komunalno“ i „Vodovod i kanalizacija“...

Bonus video: