Bečić: Našu privrženost evopskim i evroatlanskim integracijama dokazali smo i u vlasti i u opoziciji

"Kovačev je istakao da kao što je Crna Gora predvodnik na evropskom putu integracija, tako je i EPP grupa predvodnik kada je u pitanju proširenje Evropske unije"

3487 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Mi smo partija koja je osnovana prije osam godina, a koja konstantno ima rast na političkoj pozornici. Našu privrženost evopskim i evroatlanskim integracijama smo dokazali bez obzira da li smo nastupali sa pozicija vlasti ili opozicije, rekao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić nakon sastanka delegacije ove partije sa delegacijom Evropske narodne partije (EPP) na čelu sa potparolom za proširenje i susjedstvo grupe Andrejem Kovačem.

U saopštenju Demokrate dodaju da je Bečić istakao da mu je čast što ima priliku da ih ugosti, naglasivši da mu je drago što se ponovo susrijeće i sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimirom Bilčikom, sa kojim je, za vrijeme obavljanja funkcije predsjednika Skupštine zajednički uspješno rukovodio POSP-om, ali i zajednički realizovao niz značajnih zajedničkih projekata dvije institucije.

Dodaju da je Bečić istakao da je Demokratska Crna Gora jaka prozapadna, evropska i evroatlanska građanska partija desnog centra.

On je, navodi se u saopštenju, rekao da je posebno ponosan na odluku Skupštine o izboru novog Tužilačkog savjeta.

"Potvrdilo se da je vrijedjelo što su Demokrate istrajavali u tome da dođemo do nezavisnog i profesionalnog TS-a, jer već sada, u prvim mjesecima rada, imamo značajne rezultate koji su nam potrebni zbog vladavine prava u Crnoj Gori, kao i zbog poglavlja 23 i 24, ali koji i dokazuju da smo bili u pravu kada smo godinama tvrdili da je vrh najvećeg dijela crnogorskih institucija srastao sa organizovanim kriminalom i korupcijom", rekao je Bečić.

Dodao je da su Demokrate jaka, građanska partija, koja objedinjava Crnu Goru i suštinski čini Crnu Goru u malom.

"U našoj političkoj strukturi, kao i među poslanicima i rukovodstvom imamo ljude svih vjera i nacija, a jedna smo od rijetkih partija koja je uspjela da ostvari odlične rezultate na lokalnim izborima i u, uslovno rečeno, procrnogorskim, prosrpskim, proalbanskim, probošnjačkim opštinama, odnosno bez obzira na strukturu stanovništva neke opštine... Prepoznati smo i kao kao veliki borci za vladavinu prava, za borbu protiv kriminala i korupcije, zato što smo partija koje ima potpuno čiste temelje i ne zavisi od bilo kog centra moći", kazao je Bečić.

On je goste upoznao sa, kako je naveo, složenom političkom situacijom kakvoj svjedočimo u Crnoj Gori, te istakao da ovo što se dešava u prethodnih par mjeseci nije saglasno izbornoj volji građana od 30. avgusta.

"Izbori od 30. avgusta su bili istorijski u Crnoj Gori, jer smo prvi put promijenili vlast na izborima u našoj zemlji, a sada su partije, iz tada pobjedničke većine formirale vlast sa opozicijom, na potpuno suprotnoj platformi od one na osnovu koje su dobili mandate od građana. Tako da se građani sa pravom osjećaju prevarenima. Opozcija je tada priznala poraz, tako da sada građanima nije jasno kako se neko ko je izgubio izbora bez izbora vraća na vlast“, istakao je Bečić.

On je, navodi se, rekao da smo sada "dobili Vladu koju karakteriše nestabilnost i koja će biti najkraća u istoriji Crne Gore".

"U sastavu Vlade nemate predstavnike 4/5 poslanika odnosno predstavnika građana. Vladu čine predstavnici manjih političkih partija, koje imaju više ministara nego poslanika u parlamentu. Najveći politički subjekti su izvan Vlade", istakao je Bečić dodavši da Vladu čine partije koje nemaju usaglašen stav oko velikog broja osjetljivih unutrašnjih ili spoljnopolitičkih pitanja.

"Sve to samo po sebi upućuje na nestabilnost, a takodje manjinska Vlada nema podršku minimum 49 poslanika, kako je najavljivano, zbog čega je, kako je tada rečeno, srušena ona prethodna Vlada, kako bi se obezbijedila potrebna podrška za izbor pravosudnih funkcija", kazao je Bečić zaključujući da ubjedljivo najveći broj građana smatra da se ovo pitanje mora riješiti na izborima.

U saopštenju se dodaje da je "navodeći da mu je čast što se susreo sa delegacijom Demokratske Crne Gore, Kovačev istakao da kao što je Crna Gora predvodnik na evropskom putu integracija, tako je i EPP grupa predvodnik kada je u pitanju proširenje Evropske unije".

On je, navode u saopštenju, poručio Bečiću da Crna Gora može da računa na pomoć kada je u pitanju ubrzanje puta Crne Gore u EU, te da će u narednom periodu posmatra kako će se odvijati situacija u Crnoj Gori.

"Želim da Vam se zahvalim što ste tako jasno istakli vašu opredijeljenost EU i NATO integracijama, te jasne ciljeve vaše partije - borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i očekujem da ćemo se ponovo sresti da razgovaramo na ove državničke i druge međupartijske teme", zaključio je Kovačev.

Bonus video: