Đurović: Za bezbjednost regiona važno je da sve zemlje postanu dio evropske porodice u što skorijem periodu

Kovačev je naglasio da Crna Gora predstavlja uspješnu evropsku priču koja proces integracija treba da zaokruži što prije kako bismo postali punopravna članica EU

4630 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa delegacijom poslanika Evropske narodne partije (EPP) Evropskog parlamenta, koju je predvodio Andrej Kovačev, portparol za proširenje i susjedstvo grupe EPP-a, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Tokom razgovora sa evropskim parlamentarcima, kako se navodi, Đurović je kazala da perspektiva članstva u EU ostaje trajno opredjeljenje i glavni pokretač reformi u Crnoj Gori, zbog čega je neophodna kontinuirana podrška Evropske unije.

Ona se, dodaju u saopštenju, osvrnula na važnost današnjeg obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, ističući da punopravno članstvo u EU predstavlja primarni strateški cilj Crne Gore. U tom kontekstu, Đurović je apostrofirala da dvije trećine naših građana snažno podržavaju članstvo Crne Gore u EU, izrazivši očekivanje da će nova parlamentarna većina nastaviti da predano radi u cilju dobijanja datuma članstva.

Đurović je, navode, izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da je u delegaciji i predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik, kojeg je pozvala da kao dobar poznavalac prilika u našoj zemlji ohrabri EU da se dodatno posveti politici proširenja, posebno kada je u pitanju Crna Gora.

"Današnji sastanak bio je prilika da je Đurović upozna sagovornike sa prioritetima u svom mandatu ističući da bi pokretanjem širokog parlamentarnog dijaloga oko ključnih imenovanja u pravosuđu bila poslata snažna poruka EU da među političkim akterima postoji jedinstven stav oko krucijalnih političkih pitanja. Ona je podsjetila da je Crna Gora jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i izrazila očekivanje da ćemo u najskorijem periodu dobiti završna mjerila za poglavlja 23 i 24 kako bi došlo do dinamičnije etape zatvaranja", piše u saopštenju.

U svjetlu nedavnih dešavanja, predsjednica je, kako se navodi, ponovila da su potrebni konkretni znaci podrške zemalja članica EU kako bismo osigurali stabilnost i bezbjednost cijele Evrope.

"Za bezbjednost regiona Zapadnog Balkana od naročite je važnosti da sve zemlje postanu dio evropske porodice u što skorijem periodu", zaključila je Đurović.

U saopšenju se navodi da je Kovačev pozdravio današnji sastanak sa crnogorskim parlamentarcima, ističući da je susret prilika da prenesu poruku podrške evropskoj integraciji Zapadnog Balkana. On je naglasio da Crna Gora predstavlja uspješnu evropsku priču koja proces integracija treba da zaokruži što prije kako bismo postali punopravna članica EU.

Dodaje se da su evropski parlamentarci ohrabrili reformske procese i ukazali na važnost kontinuiranog dijaloga u Skupštini Crne Gore. Tokom sastanka bilo je riječi i o aktuelnim političkim pitanjima u vezi sa objedinjavanjem lokalnih izbora.

Ispred Skupštine Crne Gore, dodaje se u saopštenju, sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, kao i poslanici Branimir Gvozdenović, Dragan Vukić, Božena Jelušić, Miodrag Lekić i Simonida Kordić, dok su u delegaciji Evropskog parlamenta bili Rasa Juknevičijus, Vladimir Bilčik, Kristijan Zagarac, Karlo Resler i Tomislav Sokol.

Bonus video: