Čestitke Krivokapiću uputili premijer Belgije, MVP Turske, šef češke diplomatije i Prestolonasljednik Karađorđević

"Karađorđević je takođe naglasio obavezu njegovanja dobrih međusobnih odnosa Crne Gore i Srbije, navodeći da je ponosan što ima crnogorske krvi kao potomak “onih koji su gradli prelijepu i ponosnu Crnu Goru", saopšteno je iz MVP-a

6791 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministru vanjskih poslova Ranku Krivokapiću stupanje na dužnost čestitali su premijer i ministar vanjskih i evropskih poslova Belgije Aleksandar De Kro, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, šef diplomatije Češke Jan Lipavski, te Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević.

De Kro je izrazio uvjerenje da će buduća saradnja dodatno ojačati bilateralne veze dvije države prevashodno na političkom i ekonomskom polju, kao i zajedničke napore u ostvarenju strateškog cilja Crne Gore – punopravnog članstva u EU.

On je iskazao i zadovoljstvo što je, kako je naveo, u zahtjevnim vremenima Crna Gora pokazala spremnost da se kontinuirano i u potpunosti usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije. "Uvjeren sam da će ova politička orijentacija biti zadržana u mandatu nove Vlade i pod vašim vođstvom, kao šefa crnogorske diplomatije", naveo je De Kro u svojoj čestitki.

"Ministar Čavušoglu je telefonskim pozivom, kao posebnim znakom dugog, ličnog prijateljstva pozvao ministra Krivokapića i čestitao mu na izboru. Dva ministra su razgovarala o prethodnim zajedničkim dostignućima i neophodnosti da posebno o pitanju postizanja trajnog mira u Ukrajini nastave saradnju", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Češki šef diplomatije Lipavski prenio je uvjerenje da će tradicionalno prijateljski odnosi dvije zemlje biti dodatno unaprijeđeni.

"Nj.K.V. Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević izrazio je nadu da će godine pred nama donijeti mir i stabilnost Crnoj Gori i cijelom regionu, u kome, kako je istakao- Crna Gora zauzima važno mjesto. On je takođe naglasio obavezu njegovanja dobrih međusobnih odnosa Crne Gore i Srbije, navodeći da je ponosan što ima crnogorske krvi kao potomak “onih koji su gradli prelijepu i ponosnu Crnu Goru", saopšteno je iz MVP-a.

Bonus video: