Janović i Udovičić najavili saradnju i zajedničke projekte

Janović je naglasio da Ministarstvo sporta Crne Gore očekuje značajan posao – usvajanje novog Zakona o sportu koji se nalazi na javnoj raspravi
131 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Janović, Vanja Udovičić, Foto: Vlada Crne Gore
Nikola Janović, Vanja Udovičić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.10.2017. 13:03h

Normativna akta za novi Zakon o sportu, saradnja u oblasti dječjeg, školskog i univerzitetskog sporta, kao i rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RAIKO), bili su glavne teme razgovora ministara sporta Crne Gore i Srbije, Nikole Janovića i Vanje Udovičića.

Saopšteno je da je Udovičić prvi zvaničnik koji je posjetio novoformirano Ministarstvo sporta Crne Gore.

Janović je precizirao da su se na sastanku dominirale tri teme – izrada noromativnih akata za novi Zakon o sportu, saradnja u oblasti dječjeg i školskog sporta i rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RAIKO).

"Sve države članice te organizacije obavezale su se na konstruktivnu saradnju u cilju prevazilaženja barijera koje su stviorene. Pet država Zapadnog Balkana su članice ove organizacije, a Crna Gora je prva otvorila svoju kancelariju za ta pitanja. Od izuzetne je važnosti da se povjerenje među mladima vrati, da počne i oživi saradnja. Želim da kao Ministar sporta Crne Gore poručim mladim ljudima u Srbiji i Crnoj Gori da su vrata našeg ministarstva otvorena za svakog od njih”, rekao je Janović.

On je naglasio da Ministarstvo sporta Crne Gore očekuje značajan posao – usvajanje novog Zakona o sportu koji se nalazi na javnoj raspravi.

“To je veoma značajno pitanje za naš sport, možda i krucijalno u ovom trenutku. Iz tog razloga, izuzetno smo zainteresovani za iskustva kakva imaju zemlje iz regiona a posebno Srbija koja je svoj Zakon o sportu usvojila 2016. godine. Oni su postigli nemjerljivo dobre rezultate pa nas zanima kako su neke norme iz Zakona zaživjele u praksi”, rekao je Janović.

Udovičić je kazao da funkciju ministra obavlja četiri godine, ali da dražeg i emotivnijeg susreta nije imao do sada.

“Neizmjerno sam srećan što smo se sreli i razmijenili mišljenja i iskustva sa pozicija koje pokrivamo”, rekao je Udovičić nakon sastanka.

Udovičić je pohvalio nacrta crnogorskog zakona o sportu i Janoviću čestitao na hrabrosti i odvažnosti da uđe u promjenu sistema sporta.

“Iz svog iskustva znam da određene mjere iz tog zakona nije nimalo lako sprovesti na podneblju koje baš i nije naviklo na promjene bilo kakve vrste. Janović je bio hrabar kao igrač i vjerujem da je zbog toga sa svojim timom i napravio takav Zakon. Ući odvažno u jednu takvu promjenu sistema koja vam traži da pratite Evropske standarde i tokove zaista nije bilo lako. To je, ako želite osvajanje medalja i najbolje rezultate, neminovnost”, kazao je Udovičić.

Janović je, odgovarajući na pitanje šta treba uraditi da se spriječi odlazak sportista i igranje za druge države, kazao da Crna Gora kao država mora uraditi sve da omogući svojim sportistima, da nemaju želju da igraju za drugu reprezentaciju.

"Moramo popraviti uslove i odnos prema njima, da znaju da država cijeni njihove rezultate, da im omogući da se usavršavaju i da ono što žele mogu ostvariti pod crnogorskom zastavom. To je vizija našeg ministarstva i smatram da slučajuevi proščost i da se više neće ponavljati", kazao je Janović.

Ministari, nekadašnji saigrači u vaterpolo reprezentaciji i klubovima u Crnoj Gori i Italiji, najavili su mogućnost saradnje na usavršavanju stručnog kadra, ali i zajedničkim organizacijama međunaordnih takmičenja.

Bonus video: