Abazović sa Alhantoulijem: Crna Gora podržava ideju "two state solution" i kompromis po delikatnom pitanju Jerusalima

Abazović je poručio da Crna Gora, u skladu sa stavom Evropske unije (EU), podržava napore u pravcu postizanja trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta Bliskog istoka

2348 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Foto: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sastao se sa ambasadorom Palestine, Rabijem Alhantoulijem.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, Abazović je poručio da Crna Gora, u skladu sa stavom Evropske unije (EU), podržava napore u pravcu postizanja trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta Bliskog istoka.

U saopštenju se navodi da je Abazović "izrazio zadovoljstvo susretom sa ambasadorom Alhantoulijem, istakavši da dvije države imaju tradicionalno prijateljsku i dobru saradnju, uz interesovanje za dalje jačanje i razvoj bilateralnih odnosa Crne Gore i Države Palestine."

"Predsjednik je naglasio da Crne Gora, u skladu sa univerzalnim principima međunarodnog prava i usvojenim rezolucijama SB i UN, podržava koncept i ideju „two state solution“ i kompromis po delikatnom pitanju Jerusalima, izrazivši nadu da će se situacija kretati u pravcu izgradnje mira i njegovanja suživota i tolerancije kako bi se pronašlo održivo i pravedno rješenje po pitanju izraelsko-palestinskog konflikta koji bi obezbijedio trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku", piše u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

Dodaje se da je Abazović izrazio žaljenje zbog eskalacije nasilja tokom prethodnih nekoliko nedjelja koji je odnio veliki broj žrtava, "naročito civila, žena i djece, i konstatovao da je to izazvalo veliku zabrinutost šire međunarodne zajednice."

"Čestitavši Abazoviću na izboru za premijera 43. Vlade, ambasador Alhantouli se zahvalio i poželio uspješan i plodotvoran rad Vlade, izrazivši nadu da će dvije države jačati svoju saradnju i bilateralne odnose. Ambasador je iskoristio priliku da uruči čestitku i predsjednika Vlade Države Palestine Mohameda Štajeha. Tokom razgovora ambasador Alhantouli je govorio o prilikama u Palestini i problemima sa kojima se susrijeću građani Države Palestina, naročito uoči vjerskih praznika kada je eskaliralo nasilje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: