Abazović i Marović od utorka u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

"Ovom posjetom će se još jednom potvrditi potpuna usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije i snažna politička volja i posvećenost Crne Gore pregovaračkom procesu, uzimajući u obzir visoku podršku građana evropskoj integraciji"

7906 pregleda 12 komentar(a)
Marović i Abazović, Foto: Gov.me
Marović i Abazović, Foto: Gov.me

Premijer Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović boraviće od utorka u trodnevnoj posjeti Briselu.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera Vlade, Abazović i Marović će u Briselu imati sastanke sa najvišim zvaničnicima EU.

"Sastanci će biti prilika da premijer Abazović i potpredsjednica Marović sagovornike detaljnije upoznaju sa političkim prioritetima Vlade i ukažu na potrebu nastavka beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima. Stoga će u razgovorima poseban akcenat biti na planovima Vlade za ispunjavanje obaveza iz evropske agende i postizanju opipljivih rezultata u oblasti vladavine prava koja nedvosmisleno predstavlja kamen temeljac pregovaračkog procesa. Predsjednik Abazović i potpredsjednica Marović će imati priliku da potvrde suštinske principe vanjskopolitičkog djelovanja Crne Gore, koji se odnose na evropsku integraciju, savezništvo u okviru NATO alijanse i regionalnu saradnju. S obzirom na to da se radi o prvoj posjeti premijera 43. Vlade Crne Gore institucijama Evropske unije, ukazaće se na snažnu odlučnost Vlade u implementiranju suštinskih reformi i tekućih aktivnosti u odnosu na ključna poglavlja 23 i 24 putem dijaloga na najvišem političkom nivou. U tom kontekstu, cilj je da se u što kraćem roku ispune privremena mjerila za navedena poglavlja i dobije Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila (IBAR)", navodi se u saopštenju.

Sastanci sa najvišim evropskim zvaničnicima u Briselu će, kako se dodaje, biti prilika za razmjenu mišljenja o suočavanju sa aktuelnim političkim izazovima prouzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu, perspektivama zajedničkog djelovanja, održivosti sprovođenja politike proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, ali i snaženju integracionog kapaciteta Unije.

"Ovom posjetom će se još jednom potvrditi potpuna usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije i snažna politička volja i posvećenost Crne Gore pregovaračkom procesu, uzimajući u obzir visoku podršku građana evropskoj integraciji. Dodatno, afirmisaće se spremnost države da se, kroz ključne reformske procese na nacionalnom nivou i kontinuirano usklađivanje zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, ispune neophodni kriterijumi za članstvo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: