Krivokapić: Crna Gora se vraća na lidersku poziciju građanskim konceptom nove Vlade

"Više ministara je na sastanku direktno istaklo da Crna Gora treba da bude prvi naredni član Evropske unije, kao i da je građanskim konceptom Vlade vraćeno bazično povjerenje"

12970 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Mfa.gov.me
Foto: Mfa.gov.me

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovao je danas na prvom sastanku Savjeta za vanjske poslove, u novom formatu koji je uključio šest zemalja Zapadnog Balkana.

Na skupu u Briselu, Krivokapić je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, naglasio važnost kontinuiranog podsticanja vjerodostojne politike proširenja i predanosti EU da zemaljama kandidatima omogući da postanu dio zajednice najrazvijenih demokratskih društava.

"Više ministara je na sastanku direktno istaklo da Crna Gora treba da bude prvi naredni član Evropske unije, kao i da je građanskim konceptom Vlade vraćeno bazično povjerenje", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je, kako se dodaje, rekao da je 43. Vlada odlučna u sprovođenju reformi i postizanju napretka u oblasti vladavine prava, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ulazak u EU višestruko će povećati finansijsku pomoć našim građanima. Da smo danas država članica, proporcionalno pomoći koju Hrvatska dobija, mogli smo imati stotine miliona bespovratnih sredstava, zbog pandemije, ali sada i u svijetlu agresije na Ukrajinu. To je direktna cijena nazadovanja prethodne vlade u reformama", rekao je Krivokapić.

Dodao je i da politički procesi koji se odvijaju u Crnoj gori "vode ubrzanom sazrijevanju demokratije, što će omogućiti da se brže primičemo krajnjem cilju – članstvu u EU".

"Vjerujemo da će države članice prepoznati pozitivne pomake i da će svaki napredak prema zaslugama, ne samo naše zemlje, biti adekvatno nagrađen – poručio je šef diplomatije. U kontekstu geopolitičkih previranja uzrokovanih agresijom na Ukrajinu, EU je, pokazala odlučnost, jedinstvo i solidarnost", rekao je Krivokapić.

Bonus video: