Đukanović: Open Balkan je pripremljena inicijativa koja bi bila vrsta alternative za članstvo zemalja ZB u EU

"Vjerujem da ćemo uskoro deblokirati pregovarački proces u oblasti vladavine prava, a time i krenuti u zatvaranje pregovaračkih poglavlja, i vjerujem da ćemo punom participacijom u okviru Berlinskog procesa sebi dati dobar zamah na tom putu i da će Crna Gora valorizovati prednost koju smo izgradili u prethodnom periodu i postati prva sljedeća članica EU"

12043 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Poznate su mi reakcije i stavovi premijera Dritana Abazovića o projektu "Otvoreni Balkan" i ne brinu me. Imamo različite stavove o toj inicijativi. Više puta sam od njega čuo da u sklopu podrške svim regionalnim inicijativama podržava i tu. Takođe, više puta sam javno iznio da ne mislim da je to optimalna inicijativa, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je odgovarao na pitanja novinara nakon sastanka sa njemačkim predsjednikom Frankom Valterom Štajnmajerom.

Đukanović je rekao da ovu inicijativu doživljava kao neku vrstu replike na Berlinski proces, a da je razlika veoma očigledna u korist Berlinskog procesa.

"Berlinski proces okuplja sve zemlje Zapadnog Balkana, a Open Balkan okuplja samo tri zemlje. Berlinski proces počiva na evropskim standardima i on je komplementaran sa procesom pridruživanja. Dakle, sve što radimo kroz Berlinski proces, radimo na dostizanju standarda koji će nas u finalu kvalifikovati za članstvo. Open Balkan ne insistira na evropskim standardima i na neki način, meni se čini, Open Balkan je pripremljena inicijativa koja bi bila neka vrsta alternative za članstvo zemalja ZB u EU. Ja ne mislim da nam ne treba alternativa, treba nam članstvo", poručio je Đukanović i kazao da je zbog toga prirodno da punim jedrima nastavimo sa pregovaračkim procesom sa EU.

"Vjerujem da će to ova Vlada raditi. Vjerujem da ćemo uskoro deblokirati pregovarački proces u oblasti vladavine prava, a time i krenuti u zatvaranje pregovaračkih poglavlja, i vjerujem da ćemo punom participacijom u okviru Berlinskog procesa sebi dati dobar zamah na tom putu i da će Crna Gora valorizovati prednost koju smo izgradili u prethodnom periodu i postati prva sljedeća članica EU".

Na pitanje da li projekat Otvoreni Balkan ima više podršku bilo koga sa zapada ukoliko se uzme u obzir saopštenje šefova diplomatije G7 Đukanović je upitao čemu alternativa nečemu što je jako dobro trasirano i što je dobilo punu valorizaciju na samitu Berlinskog procesa u Sofiji.

"Kao što smo u prilici da pročitamo po neku podršku koja se upućuje i inicijativi Open Balkan, rekao bih na jedan uopšten način, koji podržava regionalnu saradnju i bilo bi krajnje naopako ne podržati sve što je konstruktivno na planu regionalne saradnje, prije svega na planu regionalne ekonomske saradnje, ali, u ovom slučaju zaista se postavlja pitanje čemu alternativa nečemu što je jako dobro trasirano, što je, kao što znate, dobilo punu valorizaciju upravo na samitu Berlinskog procesa u Sofiji. Dakle, tamo je i definitvno usvojen i neki akcioni plan za dostizanje zajedničkog regionalnog tržišta. Jer mi pričamo prije svega o toj ekonomskoj saradnji. I ja zaista mislim da tome ne treba alternativa", rekao je Đukanović i dodao da se kao racionalan čovjek uvijek opredjeljuje za ono što će biti inkluzivnije, što će okupiti sve zemlje regiona, što će počivati na evropskim standardima, i što će biti komplementarno sa osnovnim ciljem brzog dostizanja članstva u EU.

Bonus video: