Bošnjak i Raičević sa predstavnicima OEBS-a: "Vidljivo veće učešće žena u politici, ali je to i dalje nedovoljno"

Bošnjak je, kako poručuju, predstavila problem nezastupljenosti poslanica u određenim parlamentarnim delegacijama i skupštinskim odborima

3357 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak i poslanik Pokreta za promjene (PzP) Vladan Raičević sastali su se danas sa predstavnicima Kancelarije OEBS-a i ODIHR-a, Julianom Netesovom, šeficom ODIHR-ove jedinice za demokratsko upravljanje i rodnu ravnopravnost i Sašom Grbićem, saradnikom za rodna pitanja.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, današnji sastanak održan je u sklopu inicijative za razmatranje mogućnosti buduće saradnje Misije OEBS-a sa parlamentarnim partijama u Crnoj Gori.

"Eksperti su predstavili koncept rodne revizije unutar političkih partija, koji predstavlja procjenu stranačkih procesa i procedura, struktura, organizacijske kulture i aktivnosti iz rodne perspektive. Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava razvila je posebnu metodologiju u svrhu prepoznavanja diskriminatornih praksi", piše u saopštenju.

Bošnjak je, kako navode, pohvalila sve ranije projekte Kancelarije OEBS-a u cilju jačanja uloge žena u procesima odlučivanja.

Ona je istakla da je u poslednjih nekoliko godina "vidljivo veće učešće žena u politici, ali da je to i dalje nedovoljno" i upoznala sagovornike sa aktivnostima i planom rada Ženskog kluba, kao i inicijativama koje su vezane za predloge novih normativnih rješenja koja će biti u cilju većeg učešća žena i jačanju rodne ravnopravnosti.

Bošnjak je, poručuju, predstavila problem nezastupljenosti poslanica u određenim parlamentarnim delegacijama i skupštinskim odborima.

Raičević je sagovornike upoznao sa djelovima Statuta Pokreta za promjene koji se odnosi na zastupljenost žena u organima odlučivanja, kao i sa Mrežom žena koja funkcioniše unutar Pokreta za promjene.

U saopštenju se navodi da je istakao da poslanički klub Pokreta za promjene ulaže velike napore kako bi prilagodio politike, program i akcione planove sa ciljem unapređenja zastupljenosti žena i jačanju rodne ravnopravnosti.

"Sagovornici su se složili da će u narednom periodu aktivizirati saradnju i da rezultat te saradnje treba biti izrada stranačkih akcionih planova za rodnu ravnopravnost koji će voditi ka transformaciji ka daljem povećanju političkog učešća žena i senzitivizaciji internih politika i procedura", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: