Manje korupcije tamo gdje je više žena u politici

Crna Gora ima tri poslanice više u odnosu na Kavkaz koji je na začelju zemalja članica OEBS-a

8372 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Biljana Matijasevic
Foto: Biljana Matijasevic

U društvima sa većim učešćem žena u politici ima manje korupcije, jer su političarke sklonije da poštuju pravila, manje imaju neformalnih veza i ne donose odluke po kafanama, ocijenila je poslanica GP URA Božena Jelušić.

Kazala je da ženama zamjeraju što teže donose odluke, ali to je posljedica toga što o njima razmišljaju.

”Mi na političkoj sceni moramo u prvom redu da razmišljamo, a tek onda da budemo odlučni”, poručila je Jelušićeva na okruglom stolu “Unapređenje učešća žena u političkom životu Crne Gore” koji su organizovali skupštinski Odbor za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Misijom OEBS-a i ODIHR-a.

Ona je rekla da je istraživanje pokazalo da je devet od deset političarki u Crnoj Gori diskriminisano samo zato što su žene, a sedam od deset ih je iskusilo neki oblik nasilja.

Julija Netesova (OEBS/ODIHR) rekla je da su pozitivni pomaci napravljeni kada je učešće žena u politici u pitanju, ali to je još nedovoljno jer je cilj jednakost. “Prakse političkih partija mogu da budu najveća prepreka učešću žena u politici, njihova netransparentnost i slično”, kazala je Netesova.

Kako je saopšteno, Crna Gora ima samo tri poslanice više u odnosu na Kavkaz koji je najgori u regionu OEBS-a prema zastupljenosti žena u parlamentu. Prednjače nordijske zemlje.

Bonus video: