generalni sekretar gp ura u briselu sa bivšim mvp sjeverne makedonije

Radovanić - Dimitrov: Porast euroskepticizma u regionu nešto čime Brisel mora da se pozabavi u svjetlu ukrajinske krize

Naglašeno je da je to što Sjeverna Makedonija nije dobila otvaranje pregovora sa EU bio veliki udarac za EU integracije

3271 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Medijski tim URA
Foto: Medijski tim URA

Generalni sekretar Građanskog pokreta (GP) URA Mileta Radovanić prisustvovao je konferenciji o bezbjednosti, politici proširenja EU i susjedskoj politici zemalja Zapadnog Balkana koja se održala u Berlinu tokom koje se sastao sa Nikolom Dimitrovim, bivšim ministrom vanjskih poslova (MVP) Sjeverne Makedonije.

Kako je saopšteno iz URE, u razgovoru sa Dimitrovim naglašeno je da je to što Sjeverna Makedonija nije dobila otvaranje pregovora sa EU bio veliki udarac za EU integracije, te da je došlo do porasta euroskepticizma u regionu i da je to nešto sa čime se Brisel mora pozabaviti a posebnu u svjetlu aktuelne ukrajinske krize.

„Balkan mora biti dio EU“, zaključeno je u razgovoru sa Dimitrovim, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji je bilo riječi i o odnosu EU prema Zapadnom Balkanu gdje je Radovanić dao osvrt na političku situaciju u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, Radovanić je istakao spremnost nove evropske Vlade u Crnoj Gori da u svoj fokus visoko na listi prioriteta stavi integracije i pregovarački proces.

„Očekujemo podršku i pomoć na putu sprovođenja reformi kako bi ubrzali naš put ka EU. Naša želja je da budemo naredna članica jer Crna Gora to zaslužuje. Nemamo otvorenih pitanja sa državama iz susjedstva. Primjer Crne Gore može značajno uticati na jačanje mišljenja za važnost i potrebu integracija u regionu“, naglasio je Radovanić na konferenciji, piše u saopštenju.

Na konferenciji su učestvovali i Manuel Saracin, specijalni predstavnik za zemlje Zapadnog Balkana njemačke Vlade, poslanici Bundestaga i neki od bivših ministara vanjskih poslova zemalja regiona, kao i šefovi odjeljenja za planiranje i strategiju u ministarstvima vanjskih poslova Francuske i Češke Republike.