DPS: U skupštinsku proceduru upućujemo izmjene zakona kojima bi se omogućilo formiranje Opštine Zeta

''Smatramo da je neophodno što prije razmatrati rješenja na sjednici Skupštine, kako bi se usaglasili i drugi akti. Mi ćemo ova rješenja dati na potpis kolegama iz nove parlamentarne većine i kolegama iz SD-a'', kazao je Živković

9169 pregleda 20 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da je na današnjoj pres konferenciji najavljeno da će ta partija "najvjerovatnije od petka" uputiti u skupštinsku proceduru izmjene zakona kojima bi se omogućilo formiranje Opštine Zeta.

Na presu su učestvovali šef Kluba poslanika DPS Danijel Živković, predsjednica gradske opštine Golubovci Tanja Stajović, predsjednik Odbora DPS Zeta Ratko Stijepović i šef Kluba odbornika DPS Glavnog grada Mihailo Anđušić.

Stijepović je, kako se navodi u saopštenju, kazao da je stav DPS Zeta da je neophodno ići u pravcu formiranja samostalne opštine Zeta, te da je zrelo vrijeme da se formalizuje inicijativa za izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji čime bi se taj cilj i ispunio.

,,Sve vrijeme DPS je imao jasan stav povodom ovog pitanja, čemu svjedoči i izrađena Studija i usvojena informacija o izgrađenoj Studiji u Skupštine opštine Golubovci koja je nedvosmisleno potvrdila da Zeta ima sve neophodne kapacitete da obezbijedi još veći kvalitet života njenjim stanovnicima u odnosu na administrativni okvir koji trenutno ima. Vjerujem da je riječ o inicijativi koju treba da podrže svi poslanici u državnom parlamentu”, piše u saopštenju.

Živković je, kako navode, kazao da je cilj da se u postupku što prije razmatraju ove izmjene.

''Smatramo da je neophodno što prije razmatrati rješenja na sjednici Skupštine, kako bi se usaglasili i drugi akti. Mi ćemo ova rješenja dati na potpis kolegama iz nove parlamentarne većine i kolegama iz SD-a'', kazao je Živković, piše u saopštenju.

Stajović je navela da je budžetom za 2021. godinu opredijeljeno 15.000 eura za izradu studije opravdanosti teritorijalne promjene nakon čega se, kako je saopšteno, krenulo i u sprovođenje studije kroz nekoliko postupaka.

''Studija je nakon toga dostavljena MJU radi davanja mišljenja. Nakon isteklog roka od 45 dana mi smo poslali dvije urgencije u februaru i maju. Od ministarstva je napokon stigao odgovor koji nije mišljenje nego samo obavještenje'', kazala je Stajović, piše u saopštenju.

Stajović poručuje da je u toku je izrada odgovora na sve sugestije koja su dala pojedina ministarstva.

Anđušić je kazao da je "neizmjerno zadovoljan što su u prilici da prezentuju inicijativu koja predstavlja ostvarenje sna stanovnika Zete."

''Za razliku od naše političke konkurencije i većeg broja političkih subjekata koji su se ovom temom bavili na nivou politikanstva i dnevnih prepucavanja, kada se DPS dohvati nekog posla ona ga i završi'', kazao je Anđušić, navodi se u saopštenju.

U saopštenju, Anđušić dodaje da su još 2017. godine podržali priču u koju su krenule kolege iz opštine Tuzi, a sada su se, kako je naveo, stekli uslovi da i Zeta dobije svoju opštinu.

''Tada smo podržali tu odluku, a intimno sam smatrao da tajming nije dobar, ali je svakako priča s kojom u budućnosti treba da ide i opština Golubovci kada za to dođe vrijeme. Taj momenat je sada došao i stvorile su se ozbiljne pretpostavke za takvu inicijativu. Dragi moji Zećani već u sedmicama koje su pred nama, ako ostali politički subjekti podrže našu inicijativu, a ja smatram da ne postoje dovoljno dobri razlozi da se ova inicijativa ne usvoji'', poručio je Anđušić, zaključuje se u saopštenju

Bonus video: