"bugarska spremna da pruža potpunu podršku crnoj gori na putu ka EU"

Plugčijeva: Vlada u prvim danima uliva optimizam

Đurović je rekla da Crna Gora i Bugarska njeguju duge prijateljske odnose, uspješno sarađuju na polju kulture, kao i da dijele istorijsku povezanost

2819 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Vlada Crne Gore već u prvim danima uliva optimizam i zavređuje povjerenje upravo zbog konkretnih poteza koji su od značaja za crnogorske građane, ali i strane investitore koji žele da dođu u državu koja im može garantovati pravnu sigurnost.

Kako je saopšteno iz Skupštine, to je poručila ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Maglena Plugčijeva, tokom razgovora sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović.

Đurović-Plugčijeva
foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

"Plugčijeva je rekla da je Bugarska spremna da pruži punu podršku Crnoj Gori na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU) i istakla da ta država ima veliko iskustvo koje može podijeliti sa Crnom Gorom”, kaže se u saopštenju.

Đurović-Plugčijeva
foto: Skupština Crne Gore/Igor Sljivancanin

Kako se dodaje, Đurović je rekla da Crna Gora i Bugarska njeguju duge prijateljske odnose, uspješno sarađuju na polju kulture, kao i da dijele istorijsku povezanost.

“Đurović je ponovila stav da je upravo evropska perspektiva Crne Gore razlog formiranja 43. Vlade budući da je, i pored želje i deklarativnog pristupa prethodne Vlade, došlo do zastoja u tom procesu”, rekli su iz Skupštine.

Đurović-Plugčijeva
foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Kako su saopštili, Đurović je naglasila je da je Crna Gora dobila novu šansu da ubrza proces pristupanja EU koju ne smije ispustiti.

Ona je dodala da je Crna Gora svjesna da joj predstoje najvažniji reformski procesi u pravosuđu i u poglavljima 23 i 24.

„Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke i glavni specijalni tužilac svojim aktivnostima pokazuju da u Crnoj Gori postoje snage i profesionalni kapaciteti potrebni da se država uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom. Crna Gora se gradi kao država jednakih, država vladavine prava i država u kojoj nema nedodirljivih“, naglasila je Đurović.

Ona je navela da je politički dijalog kontinuirani proces, kao i da se ne odnosi samo na ona pitanja gdje je potrebna kvalifikovana većina u Skupštini, dodajući da je dobro što se zalaganje za pristupanje EU nalazi u programima svih političkih subjekata.

“Sagovornice su se saglasile da Crnoj Gori predstoji dosta posla, ali da je na dobrom putu da ispuni zadatke iz EU agende. One su posebno ukazale na značaj Ženskog kluba Skupštine koji pokazuje da se u crnogorskom političkom životu mogu praviti održivi i uspješni kompromisi”, rekli su iz Skupštine.