Uljarević: Smjenjivan Brđanin koji je dobio pohvale, razlika između obećanog i učinjenog

”Naravno, u kontekstu onih koji su podbacili značajno mjesto imaju i sudstvo, koje ne okončava važne slučajeve pravosnažnim osuđujućim presudama ili tužilaštvo, koje pribjegava neprimjerenoj upotrebi mehanizma priznanja krivice, uz kazne koje su preniske u odnosu na ozbiljnost počinjenih krivičnih djela"

26664 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević podsjeća da nezvanični izvještaj EK o stanju u poglavljima 23 i 24 obuhvata period Vlade Zdravka Krivokapića, navodeći da se u tom kontekstu vidi kako je ta Vlada marginalizovala, ali i aktivno podrivala evropeizaciju Crne Gore.

Na to je, kaže ona, kritički orijentisan dio NVO sektora kontinuirano opominjao.

”Na primjer, imamo oštru kritika u dijelu produženja Programa ekonomskog državljanstva, a što je učinjeno suprotno preporukama EK i uz svjesni rizik štete koji to nosi po ovaj proces. Takođe, poznato je da je bivši premijer Krivokapić sa saradnicima, do posljednjeg dana, pokušavao da smijeni direktora Uprave policije kojoj se odaje osobito priznanje za do sada nezabilježene akcije kad je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, a što su pratile i zapljene značajnih količina narkotika, hapšenja članova organizovanih kriminalnih grupa, kao i intenzivna i produktivna međunarodna policijska saradnja, uz konstataciju da se ta Uprava policije, sa tim rukovodstvom, vidi kao pouzdan partner policijskih službi država članica EU”, kaže Uljarević za “Vijesti”.

Vlada praktično nije završila ništa od obaveza iz strateškog i zakonodavnog dijela, dodaje ona. Jedan dio je započet, kaže, ali se išlo sporim hodom i EK podvlači razliku između obećanog i učinjenog, a u ovom drugom su vidljivi hronični izostanci mjerljivih rezultata.

”Naravno, u kontekstu onih koji su podbacili značajno mjesto imaju i sudstvo, koje ne okončava važne slučajeve pravosnažnim osuđujućim presudama ili tužilaštvo, koje pribjegava neprimjerenoj upotrebi mehanizma priznanja krivice, uz kazne koje su preniske u odnosu na ozbiljnost počinjenih krivičnih djela. Više se očekivalo i od Skupštine i sad ona ima dodatno opterećenje propuštenog vremena kako bi se što prije, a u situaciji koja nije podsticajna za sadržajan dijalog, pokušala naći kvalifikovana većina za izbor nosilaca pravosudnih funkcija a čime bi otpočeo proces deblokade pravosuđa,” kaže sagovornica.

Ona napominje značajnim što se u dokumentu sa zabrinutošću notira porast rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici tokom 2021, navodeći da se to ne može pripisati samo pandemiji. Takođe, kaže, polarizacija i klerikalizacija društva su pojačali brojne negativne trendove, uključujući nikad izraženiju mizoginiju čiji je radikalni izraz i ovaj vid nasilja.

”Vrijeme će pokazati koliko će istinske spremnosti i političke volje nova Vlada demonstrirati da omogući elementarno funkcionisanje institucija sistema, da jača kulturu i primjenu ljudskih prava i podstakne učinkovitu vladavinu prava, a kako bismo u što skorijem roku govorili o ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24. Put ka tome bi bio uz uvažavanje stručnih kapaciteta, kojih je malo, a stavljanje u drugi plan partijskih apetita, ambicija i borbi, i bilo kakvog vida samopromocije jer se sada traže udružene snage”, rekla je Uljarević “Vijestima”.

Bonus video: