Zahtjevi HAZU prije ulaska Crne Gore u EU: Platiti štetu, vratiti kulturno blago, zatražiti oproštaj...

Treba konačno odrediti kopnenu granicu, a posebno razgraničenja na moru prema Konvenciji UN-a, ističu iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

16728 pregleda 76 komentar(a)
Sjedište HAZU, Foto: Shutterstock
Sjedište HAZU, Foto: Shutterstock

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom oko ulaska naše i dvije susjedne države u EU. Taj je dokument HAZU u februaru poslao predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku parlamenta Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću.

Pregovori s Crnom Gorom

Od Crne Gore, naglašava HAZU, treba tražiti zagarantovane mandate Hrvatima u Skupštini Crne Gore, podršku predlogu zajedničke nominacije Bokeljske mornarice kao nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore i hrvatskog naroda upućenom Unesku. Treba konačno odrediti kopnenu granicu, a posebno razgraničenja na moru prema Konvenciji UN-a, ističu iz HAZU, kako prenosi Indeks.

Treba aktualizovati potrebu poštovanja preuzetih obaveza kao što je zaštita prava hrvatske manjine te stvarno, a "ne samo deklarativno pravo na neometan povratak i slobodno raspolaganje svojom imovinom svih koji su morali napustiti svoje domove."

Crna Gora treba, kako se navodi, da plati štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku, posebno na kulturnoj baštini, i vratiti odneseno kulturno blago te "zatražiti oprost od Hrvatske za počinjena zla", prenosi Indeks. Crna Gora treba da prestane s prisvajanjem hrvatske kulturne baštine te da osigura reciprocitet Hrvatima, tj. slobodno političko i kulturno organizovanje i djelovanje na nivou istovjetnom onom koju Hrvatska osigurava svojim manjinama, dodaju iz HAZU.

U dokumentu se navode i pitanja vezana uz ekološke i ekonomske probleme sa tri države, koje bi Hrvatska trebalo da riješi u pregovorima prije njihovog ulaska u EU.

O pregovorima sa Srbijom

U dokumentu se navodi da Srbija treba da prestane s podsticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande. Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizovati neodgodivi povratak hrvatske katastarske teritorije i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske.

Potrebno je, smatra HAZU, aktualizovati poštovanje preuzetih obaveza iz potpisanih sporazuma i dogovora, kao što su zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, a Hrvatima osigurati slobodno političko i kulturno organizovanje te djelovanje na nivou istovjetnom onom koju Hrvatska osigurava srpskoj manjini.

Naglašava i potrebu definisanja položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Hrvatska treba da insistira na dostavi podataka iz odnesenih arhiva nakon Drugog svjetskog rata - vratiti arhiv NDH, "arhiv JNA o križnim putovima i logorima", o hrvatskom proljeću i tako dalje.

Srbija treba da vrati dokumentaciju odnesenu iz vukovarske bolnice, otkriti sva mjesta pogubljenja Hrvata za vrijeme agresije na Hrvatsku te imena ubijenih, uz omogućavanje njihovog dostojnog sahranjivanja.

Srbija treba, ističe HAZU, da prizna hrvatski etnički integritet Bunjevcima. Od Srbije treba da traži odricanje od proglašenja bunjevačkog govora Hrvata zvaničnim u Subotici jer bi se to moglo shvatiti kao dio političkog plana identitetskog rastakanja hrvatske bunjevačke zajednice u Vojvodini.

Srbija na svim nivoima treba javno i nedvosmisleno da prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik. Treba insistirati na odricanju Srbije od svojatanja i prisvajanja istorijskog "dosega kulture s hrvatskih prostora te hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti", dodaju iz HAZU.

Srbija treba da prizna agresiju na Hrvatsku, prvenstveno plaćanjem štete počinjene u pohodu na Hrvatsku.

Hrvatska i BiH

Hrvatska s BiH treba da riješi pitanje položaja hrvatskog naroda. BiH treba po svaku cijenu da odustane od "nasilnog utjerivanja Hrvata u zajednicu koja gazi njihova elementarna ljudska i kolektivna prava", napominje HAZU.

Hrvatima treba osigurati savremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH.

HAZU ističe kako BiH treba da prizna "pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavljanju i odbrani države od srpske agresije" te da prestane "lažno optuživati Hrvate pred sudovima", osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet te odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija.

Bonus video: