Canović: Da nas praznik obnove crnogorske državnosti sve više objedinjava da zajednički nastavimo da jačamo našu kuću

"Prepoznajući značaj samostalne države, Bošnjački narod je snažno podržao ideju obnove nezavisnosti Crne Gore, moderne države koja istorijski i savremeno može biti primjer sklada različitih nacija, vjera i kultura"

2131 pregleda 7 komentar(a)
Canović, Foto: Bošnjačko vijeće
Canović, Foto: Bošnjačko vijeće

I ove godine, kao i svih prethodnih, sa ponosom i zahvalnošću obilježavamo Dan nezavisnosti – 21. maj, kada smo prije šesnaest godina olovkom zaokružili i izabrali nezavisnu, suverenu, građansku Crnu Goru, navodi se u saopštenju Bošnjaškog vijeća koje potpisuje potpredsjednika Nihad Canović.

On je svim državljanima Crne Gore "u domovini i dijaspori" čestitao 21. maj Dan nezavisnosti.

"Prepoznajući značaj samostalne države, Bošnjački narod je snažno podržao ideju obnove nezavisnosti Crne Gore, moderne države koja istorijski i savremeno može biti primjer sklada različitih nacija, vjera i kultura. Država slobodnih i ravnopravnih građanki i građana koja promoviše jedinstvo različitosti. Izabrali smo Crnu Goru koja treba da omogući mir, ekonomski rast i prosperitet, Državu koja će promovisati vrijednosti kao što su demokratija, vladavina prava, ljudska i manjinska prava sa punom vjerom u pravdu i očuvanje autohtonih identiteta", rekao je Canović.

Kako je dodao uvjereni su da se Crna Gora uprkos brojnim preprekama sa kojima se suočava, a koje su posebno izražene u proteklih nekoliko godina, ipak kreće u dobrom smjeru.

"Ali smo dužni sagledati sve greške, lutanja i propuštene šanse kako bi naša Država bila bolja nego što trenutno jeste. Stoga Bošnjački narod u domovini i dijaspori očekuje znatno ozbiljnije ekonomsko-socijalne i razvojne politike prema sjeveru Crne Gore, sadržajnijem povezivanju dijaspore i poziciji nacionalnog Savjeta kao predstavničkog tijela svih Bošnjaka", smatra Canović.

Navodi da članica NATO saveza sa ozbiljnim šansama da prva iz regiona bude naredna članica porodice evropskih naroda zaslužuje još kvalitenije i mudrije angažovanje svih u državnom sistemu i svakog građanina ponaosob.

"Uz želju da će nas praznik obnove crnogorske državnosti, sve više objedinjavati da zajednički, puno snažnije nastavimo da jačamo našu kuću – Crnu Goru i njene institucije, kako bi bila još ljepše, sigurnije i perspektivnije mjesto za život, u ime Bošnjačkog vijeća, predsjednika Ejupa Nurkovića i lično, svim državljanima Crne Gore u domovini i dijaspori čestitam Dan nezavisnosti", zaključio je Canović.

Bonus video: