Krivokapić - Karelson: Iskoristiti momentum za ubrzanje pregovora sa Evropskom unijom

Kao saveznici u okviru NATO, kako se navodi, razmijenjena su mišljenja o bezbjednosnoj strukturi Evrope i jačanju istočnog krila, te je naglašen značaj postizanja konsenzusa članica u vezi sa prijemom Švedske i Finske

4337 pregleda 3 komentar(a)
Karelson i Krivokapić, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Karelson i Krivokapić, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Estonija i Crna Gora imaju tradicionalno prijateljske odnose, a Estonija od početka reformskih procesa snažno podržava evropski put Crne Gore, što će dodatno potvrditi i najavljeni dolazak estonske delegacije u našu državu, zajednički su ocijenili ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i ambasadorka Estonije u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Kristi Karelson.

"Na toj liniji, istaknuto je da postoji politička volja i spremnost EU za prijem novih članica, stoga treba iskoristiti momentum i ubrzati proces pregovora", dodaje se u saopštenju Ministartsva vanjskih poslova.

Kao saveznici u okviru NATO, kako se navodi, razmijenjena su mišljenja o bezbjednosnoj strukturi Evrope i jačanju istočnog krila, te je naglašen značaj postizanja konsenzusa članica u vezi sa prijemom Švedske i Finske.

"Uprkos ratu u Ukrajini i previranjima na globalnom planu, ocijenjeno je da je ovo vrijeme promjena i talas prilika, koje zajednički treba iskoristiti kako bi se ojačala Evropa. Sagovornici su podsjetili i na nedavni susret Krivokapića sa šeficom estonske diplomatije u Torinu, koja je uputila poziv ministru da posjeti Estoniju", piše u saopštenju.

Kako se navodi Karelson je boravila u oproštajnoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslava, pošto se njen mandat u Crnoj Gori završava.

"Imajući to u vidu Krivokapić je ambasadorki Estonije poželio uspjeh u obavljanju nove funkcije", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: