BS: Suštinskog pomirenja ne može biti dok se odgovorni za sve ratne zločine ne izvedu pred lice pravde

"Bošnjačka stranka vjeruje da će tužilaštvo pokazati malo više empatije prema žrtvama i da će krenuti u ponovno procesuiranje ratnog zločina deportacije, gdje bi odgovarali i neposredni izvršioci, počinioci i nalogodavci"

3077 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka (BS) saopštila je da suštinskog pomirenja ne može biti dokle god odgovorni za sve ratne zločine na teritoriji Crne Gore ne budu izvedeni pred lice pravde.

Iz te partije poručuju da je ratni zločin deportacije bošnjačkih izbjeglica iz Herceg Novog jedna je od najvećih mrlja na obrazu crnogorskog pravosuđa i da je krajnje vrijeme da se sazna prava istina u vezi sa ovim slučajem.

„Danas, 25. maja se obilježava tačno trideset godina od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u Bosnu i Hercegovinu, zahvaćenu ratom. Više desetina izbjeglih Bošnjaka nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca. Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni", piše u saopštenju BS.

Poručuju da počinicoci ratnih zločina moraju doći pred lice pravde, te da žrtve i njihove porodice to zaslužuju.

"Krajnje je vrijeme da crnogorsko društvo bude jedinstveno u stavu da je ovo slučaj koji baca sjenku na svu priču o pomirenju. Nema iskrenog pomirenja ako izvršioci ratnih zločina nisu procesuirani. Bošnjačka stranka vjeruje da će tužilaštvo pokazati malo više empatije prema žrtvama i da će krenuti u ponovno procesuiranje ratnog zločina deportacije, gdje bi odgovarali i neposredni izvršioci, počinioci i nalogodavci. Zahtijevamo da se u udžbenike istorije uvrste činjenice o deportaciji Bošnjaka 1992. godine. Takođe, pozivamo Opštinu Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova da se u Herceg Novom konačno izgradi spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen”, saopšteno je iz BS.

Bonus video: