Ustavni odbor raspisao oglas za izbor jednog sudije Ustavnog suda

Prijavu na javni poziv, sa potrebnom dokumentacijom, kandidati dostavljaju Skupštini Crne Gore 30 dana od raspisivanja javnog poziva

3745 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ustavni odbor raspisao je danas oglas za izbor jednog sudije Ustavnog suda Crne Gore.

To mjesto ostaće upražnjeno u septembru, jer sudija Miodrag Iličković stiče uslov za penziju.

"Za sudiju Ustavnog suda Crne Gore može biti birano lice koje, pored Ustavom propisanih uslova za sudiju Ustavnog suda, ispunjava i opšte uslove za rad u državnom organu", piše u oglasu.

Za sudiju Ustavnog suda bira se, kako se navodi, osoba iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Prijavu na javni poziv, sa potrebnom dokumentacijom, kandidati dostavljaju Skupštini Crne Gore 30 dana od raspisivanja javnog poziva.

Lista prijavljenih kandidata biće objavljena na internet stranici Skupštine Crne Gore i dostupna javnosti najmanje deset dana od objavljivanja.

Na sjednici Ustavnog odbora u petak saopšteno je da je Ustavni sud obavijestio Skupštinu da sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković stiče uslov za starosnu penziju 13. septembra ove godine, odnosno tada navršava 66 godina.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić upozorila je na sjednici da je Ustavni sud na ivici kvoruma.

”Odlaskom Iličkovića nema ni formalnih uslova za rad Ustavnog suda”, kazala je Kordić.

Osim Iličkovića, sudije Ustavnog suda su predsjednik Budimir Šćepanović, Milorad Gogić i Desanka Lopičić. Početkom godine penzionisan je sudija Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Ustavni sud ima sedam sudija, koje bira Skupština na 12 godina, dvotrećinskom većinom glasova poslanika.

Bonus video: