zaključak sa sastanka šefova poslaničkih klubova

SDP: Visok stepen saglasnosti većine za usvajanje rezolucije o osudi ruske agresije

"SDP očekuje od svih političkih subjekata koji su iskreno privrženi univerzalnim međunarodnim principima, i koji slijede politiku Evropske unije i obaveze Crne Gore kao članice NATO-a, da podrže ovu Rezoluciju", navode iz te partije

4979 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SDP
Ilustracija, Foto: SDP

Danas je, na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP), održan sastanak šefova klubova poslanika skupštinske većine kako bi se dogovorili koraci za usvajanje Rezolucije o osudi agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Iz SDP-a su saopštili da je postignut visok stepen saglasnosti predstavnika klubova da se usvoji Rezolucija koja će, na osnovu odluka Ujedinjenih nacija i Evropskog parlamenta, biti usvojena dominantnom većinom poslanika u crnogorskom parlamentu, čime će se poslati jasna poruka osude agresije na suverenu i međunarodno priznatu zemlju i pozvati na mirno i diplomatsko rješavanje postojećeg konflikta.

Takođe je istaknuto da je i Sporazumom o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore predviđeno da će potpisnici tog dokumenta “zajednički predlože Rezoluciju povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i tako iskazažu svoju punu privrženost vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU”.

Za početak sljedeće sedmice predviđeni su sastanci sa predstavicima parlamenentarne opozicije kako bi ovaj predlog dobio najširu moguću podršku, a Skupština, kao najviše zakonodavno tijelo, pokazala "odgovornost i ozbiljnost u ovom izazovnom trenutku", navode iz SDP-a.

Podsjećaju da je ta partija odmah nakon ruske agresije pokrenula političku inicijativu da se u Skupštini usvoji Rezolucija o osudi ruske agresije, kako bi crnogorski parlament bio prvi u regionu koji bi usvojio jedan takav dokument.

"SDP očekuje od svih političkih subjekata koji su iskreno privrženi univerzalnim međunarodnim principima, i koji slijede politiku Evropske unije i obaveze Crne Gore kao članice NATO-a, da podrže ovu Rezoluciju", zaključuje se u saopštenju.